Artikel top billede

Et laboratorium i USA har flere gange lækket vigtige oplysninger om USA's atomvåben-program.

Hemmelige data om atomvåben lækket på e-mail

Et af USA's store atomforsknings-laboratorier har alvorlige problemer med sikkerheden. Dybt fortrolige oplysninger er blevet fundet i lommen på en narkopusher. Og sikkerheds-hullerne står stadig åbne.

Et af USA's tre store forsknings-laboratorier i atomvåben, Los Alamos National Laboratory, har alvorlige problemer med sikkerheden.

Laboratoriet har i den seneste tid flere gange lækket vigtige oplysninger om USA's atomvåben-program på grund af sløseri med sikkerheden.

Los Alamos National Laboratory er senest kommet til at videresende dybt fortrolige våbenoplysninger via mail, ligesom en medarbejder har mistet en bærbar computer med hemmelige data, da han var på ferie i Irland.

Begge alvorlige sikkerhedsbrister har fundet sted, efter laboratoriet sidste efterår lovede at skærpe sikkerheden markant, efter politiet havde fundet en USB-pen på en anholdt amerikansk narkopusher.

USB-pennen vist sig at indehold fortrolige oplysninger om amerikanske atomvåben. Det udløste en bøde på knap 20 millioner kroner til laboratoriet.

Bærbar stjålet

Los Alamos National Laboratory er en af USA's tre laboratorier med speciale i atomvåben.

De tre laboratorier forsker i forskellige atomvåben-relaterede emner som for eksempel metoder til at sikre, at amerikanske atomvåben er sikre og pålidelige.

Affæren med USB-pennen i den anholdte narkopushers lomme førte til, at laboratoriet forbød medarbejderne at transportere fortrolige data på flytbare medier.

Det inkluderede dog ifølge de nye regler ikke bærbare computere. Og det førte altså til, at en medarbejder for nylig fik stjålet sin bærbare computer med følsomme oplysninger, da han holdt ferie i Irland.

Dog meddeler laboratoriet, at de pågældende oplysninger havde et så lavt niveau, at medarbejderen sikkert ville have fået lov til at tage dem med til Irland, hvis han havde bedt om tilladelse. Det havde han ikke gjort.

Nu har Los Alamos National Laboratory udskiftet de fleste bærbare computere med stationære maskiner, som ikke må flyttes fra kontorerne, hvor sikkerheden er høj.

Samtidig er det blevet understreget, at medarbejderne altid skal følge procedurerne og bede om tilladelse, inden de rejser ud i verden med følsomme data.

E-mail på usikker linje

Her slutter historien imidlertid ikke.

For i januar sendte en tidligere Pentagon-rådgiver, Harold P. Smith, nemlig en e-mail med fortrolige oplysninger fra laboratoriet til mindst to medlemmer af Los Alamos National Laboratorys bestyrelse.

Mailen blev sendt med almindelig e-mail og ikke via den sikre linje, som de amerikanske militær-myndigheder ellers anvender.

De to modtagere besvarede mailen og tilføjede her yderligere tre bestyrelsesmedlemmer.

Og så var fanden ellers løs.

For den udsendte mail indeholdt angiveligt sprængfarlige oplysninger, og den åbne udsendelse er blevet beskrevet som en af de mest alvorlige episoder med store konsekvenser for amerikansk sikkerhedspolitik. Det har fået stemplet Impact Measurement Index-1 eller IMI-1, der er den mest alvorlige, man kan få i USA.

Efterfølgende har flere af laboratoriets bestyrelsesmedlemmer modtaget undervisning i den mest basale sikkerhed på nettet. Der er ikke fremkommet oplysninger om, hvorfor de ikke har modtaget undervisningen tidligere, skriver Techworld.

"Hvordan kan vi forvente, at Los Alamos, der har tusindvis af ansatte, kan få ryddet op i den uhyggelige historie af alvorlige sikkerhedsbrister, når bestyrelsen ikke engang kan finde ud af at sikre deres fortrolige e-mails med hinanden?" lyder det fra Danielle Brian, direktør i overvågnings-organisationen Pogo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere