Artikel top billede

DK-CERT: USB - en Usynlig SikkerhedsBrist

Klumme: Mangelfuld USB-sikkerhed kan koste et amerikansk universitet millioner. Men også danske virksomheder skal skrive USB-portene ind i sikkerhedspolitikken, skriver Shehzad Ahmad fra DK-CERT i månedens klumme om it-sikkerhed.

3,3 millioner dollars. Det kan blive prisen for, at et amerikansk atomforskningslaboratorium ikke sikrede USB-portene (Universal Serial Bus) på organisationens pc'er.

Sagen handler om en medarbejder ved Los Alamos National Security, der ulovligt hentede fortrolige oplysninger om atomforsøg ned på tre USB-nøgler. De blev senere fundet i hans trailer.

Ifølge Computerworld US kræver USA's energiministerium 3 millioner dollars i bøde fra University of California, som er medejer af laboratoriet, og 300.000 dollars fra laboratoriet selv. Bøden skyldes, at de ikke har taget hånd om it-sikkerheden.

Sagen illustrerer, at USB-sikkerhed er blevet et reelt problem. I sikkerhedssammenhæng kan USB stå for "usynlig sikkerhedsbrist". De færreste tænker nemlig over, at USB-porten på pc'en kan bruges til at hente data ud fra den, når blot man har adgang til pc'en nogle få minutter.

Et andet aktuelt eksempel er ormen LiarVB-A. Den spreder sig som mange andre orme via netværksdrev. Men den bruger også flytbare lagringsenheder, herunder USB-diske. Her placerer den sig som en Autorun-fil, der automatisk bliver kørt, når disken tilsluttes.

Ind i sikkerhedspolitikken

DK-CERT anbefaler, at USB-sikkerhed skal indgå i organisationens sikkerhedspolitik. Man kan for eksempel beslutte, at kun godkendte enheder må sluttes til USB-porten.

Endvidere kan man kræve, at alle data automatisk krypteres, når de gemmes på en USB-nøgle.
Disse krav kan organisationen sikre bliver fulgt ved hjælp af tekniske løsninger, der er på markedet. De gør det muligt at styre USB-portene fra centralt hold.

Fundne USB-nøgler

Men teknikken er ikke nok. Medarbejderne skal også undervises. For et år siden prøvede et sikkerhedsfirma at lægge nogle USB-nøgler foran indgangen til en større virksomhed. På enhederne lå et spionprogram, der meldte tilbage til sikkerhedsfirmaet, når enheden blev sat i en pc.

15 af nøglerne blev fundet af medarbejdere i virksomheden – og alle 15 blev koblet til firmaets computere.

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

DK-CERT er en tjeneste fra UNI-C, Danmarks it-center for uddannelse og forskning.

DK-CERT's leder, Shehzad Ahmad, opdaterer den sidste fredag i hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere