Advokat: Danske pirater skal ikke beskyttes

På trods af en anbefaling fra EU-Domstolen om at internetudbydere ikke behøver udlevere oplysninger, der kan identificere netpirater, bør danske pirater ikke føle sig sikre, mener en advokat med speciale i it-ret.

Danske internetudbydere bør ikke holde hånden over personer, der deltager i ulovlig fildeling.

Sådan lyder dommen fra advokat Peter Lind Nielsen, der er partner i Bender von Haller Dragsted, der er et af landets førende advokathuse inden for it-ret.

I sidste uge anbefalede en rådgiver fra EU-Domstolen ellers, at internetudbydere ikke bør have pligt til at udlevere oplysninger, der kan bruges til at identificere eksempelvis netpirater, så længe der kun er tale om civile retsager.

Domstolens anbefaling falder efter en sag i Spanien, hvor landets største teleselskab, Telefonica, nægter at udlevere navne og adresser på ejerne af computere, som organisationen Promusicae mener er blevet brugt til ulovlig fildeling via Kazaa.

Anbefaling betyder intet

Men selvom meldingen fra EU kan give europæiske pirater et pusterum, så bør de danske af slagsen ikke føle sig sikre, mener Peter Lind Nielsen.

Så længe der kun er tale om en anbefaling, bør det nemlig ikke få nogen indflydelse i de danske retsale, lyder hans vurdering.

"De danske domstole bør ikke ændre indstilling på baggrund af en anbefaling, for det mener jeg ikke, at domstolene skal tage ind i deres vurdering," siger han.

Organisationer som Antipiratgruppen kan derfor fortsat gå til domstolene og bede dem pålægge internetudbyderne at udlevere oplysninger, der kan identificere eksempelvis påståede musikpirater, sådan som det er blevet kotume i Danmark.

Nødvendigt med ny lov

Endnu er der ikke faldet dom i den spanske sag, men selvom de spanske domstole måtte vælge at følge anbefalingen, så ændrer det heller ikke noget for de danske pirater.

Den danske retsplejelov sikrer nemlig eksempelvis Antipiratgruppen, at domstolene kan tvinge udbyderne til at udlevere de personlige oplysninger, hvis domstolen vurderer, at det er nødvendigt.

Der skal derfor en egentlig lov fra EU, et såkaldt direktiv, til, førend de danske domstole må ændre prakis.

"Det er klart, at hvis der kommer et direktiv, så må vi jo lave loven om," siger advokat Peter Lind Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere