Danske internetudbydere bør ikke holde hånden over personer, der deltager i ulovlig fildeling.
Sådan lyder dommen fra advokat Peter Lind Nielsen, der er partner i Bender von Haller Dragsted, der er et af landets førende advokathuse inden for it-ret.
I sidste uge anbefalede en rådgiver fra EU-Domstolen ellers, at internetudbydere ikke bør have pligt til at udlevere oplysninger, der kan bruges til at identificere eksempelvis netpirater, så længe der kun er tale om civile retsager.
Domstolens anbefaling falder efter en sag i Spanien, hvor landets største teleselskab, Telefonica, nægter at udlevere navne og adresser på ejerne af computere, som organisationen Promusicae mener er blevet brugt til ulovlig fildeling via Kazaa.
Anbefaling betyder intet
Men selvom meldingen fra EU kan give europæiske pirater et pusterum, så bør de danske af slagsen ikke føle sig sikre, mener Peter Lind Nielsen.
Så længe der kun er tale om en anbefaling, bør det nemlig ikke få nogen indflydelse i de danske retsale, lyder hans vurdering.
"De danske domstole bør ikke ændre indstilling på baggrund af en anbefaling, for det mener jeg ikke, at domstolene skal tage ind i deres vurdering," siger han.
Organisationer som Antipiratgruppen kan derfor fortsat gå til domstolene og bede dem pålægge internetudbyderne at udlevere oplysninger, der kan identificere eksempelvis påståede musikpirater, sådan som det er blevet kotume i Danmark.
Nødvendigt med ny lov
Endnu er der ikke faldet dom i den spanske sag, men selvom de spanske domstole måtte vælge at følge anbefalingen, så ændrer det heller ikke noget for de danske pirater.
Den danske retsplejelov sikrer nemlig eksempelvis Antipiratgruppen, at domstolene kan tvinge udbyderne til at udlevere de personlige oplysninger, hvis domstolen vurderer, at det er nødvendigt.
Der skal derfor en egentlig lov fra EU, et såkaldt direktiv, til, førend de danske domstole må ændre prakis.
"Det er klart, at hvis der kommer et direktiv, så må vi jo lave loven om," siger advokat Peter Lind Nielsen.