Godt 100.000 af danskerne – 5,4 procent – arbejder i it-branchen, men fordelingen af arbejdsstyrken er meget skævt fordelt i landets kommuner.
Det viser en opgørelse foretaget af lektor Kent Nielsen fra Handelshøjskolen i Århus, der forsker i statistik på it-beskæftigelse.
Undersøgelsen viser, at Struer – primært takket være byens stolthed B&O – er den kommune i landet, hvor absolut flest er beskæftiget i it-branchen.
Flere end hver fjerde, 26,4 procent, af indbyggerne i den jyske købstad tjener deres penge i it-branchen.
Men Struer er lidt af et særsyn i toppen af listen , der ellers domineres fuldstændig af landets to største byer, København og Århus, med tilhørende omegnskommuner.
Eksempelvis arbejder næsten hver femte borger i Ballerup, Allerød og Rudersdal kommuner i it-branchen. Helt anderledes ser det ud, når man kommer uden for de store byer.
Øerne i bunden
I bunden af listen ligger – ikke overraskende – ø-kommunerne Langeland, Ærø, Samsø og Fanø, hvor mindre end en halv procent er beskæftiget i it-branchen.
Mere overraskende er det, at der i hele 17 af landets kommuner er én procent eller færre, der tjener til dagen og vejen i it-branchen. Det skæve it-danmarkskort overrasker Kent Nielsen.
“Vi ved jo godt, at en stor del af den danske it-branche er samlet omkring København, Århus og Aalborg, men fordelingen af it-arbejdskraften er de senere år blevet endnu mere skæv end tidligere,” siger han.
Kent Nielsen mener, at billedet bliver skævvredet af, at de it-virksomheder, som i de senere år har haft kraftig vækst og hyret masser af nye medarbejdere, holder til i og omkring de store byer.
Samtidig har der været en relativ begrænset vækst inden for de enkelte små it-sektorer, der findes spredt ud over hele landet.
“Det er især inden for softwarebranchen, at fremgangen har været markant, og disse virksomheder er ofte placeret i byerne. Derimod er det, vi kalder it-industri-sektoren, blevet kraftigt drænet for arbejdskraft,” siger han.
Han henviser eksempelvis til en virksomhed som Flextronics, der under stor mediebevågenhed lukkede produktionen i Pandrup i 2004. Det kostede i alt 1.000 medarbejdere jobbet.
“Det er et eksempel på den generelle tendens til, at personer uden en kompetencegivende uddannelse er ved at forsvinde fra den danske it-arbejdsstyrke,” siger Kent Nielsen.
Uddannelsesniveau understreger skævhed
Han har samtidig undersøgt, hvor mange af de it-ansatte i de enkelte kommuner, der har en universitetsuddannelse, og det understreger pointen om, at det danske it-landkort er skævt.
Blandt de ti kommuner med flest universitetsuddannede i it-arbejdsstyrken findes København, Århus og Aalborg og deres omegnskommuner.
Det højeste uddannelsesniveau findes i Lyngby-Taarbæk kommune, hvor flere end hver tredje – 35,8 procent – har en universitetsuddannelse.
“Det hænger tæt sammen med, at de længerevarende it-uddannelser hører til i disse byer, og at der er opstået klynger af virksomheder omkring dem,” siger Kent Nielsen.
Se oversigten over it-beskæftigelsen i Danmark
Læs meget mere i Computerworlds store brancheguide, der netop er udkommet med detaljer om mere end 1.200 danske it-virksomheder.