Professor: Google og Yahoo bør åbne for deres kode

Virksomheder som Google, der har baseret deres forretning på gratis software, er moralsk forpligtede til at give noget tilbage til open source-bevægelsen, siger en prominent open source fortaler.

Computerworld News Service: ”Moralen er alt, hvad der presser Google på nuværende tidspunkt, for det ser ikke ud som om, at software licensen kommer til at forlange mere af virksomheden i den nærmeste fremtid,” siger Eben Moglen, der er professor ved Columbia University og formand for Software Freedom Law Center.

Eben Moglen er ved at lægge sidste hånd på, hvad han håber, bliver den næste software-licens til udviklere af Linux.

Den nye licens skal hedde GNU General Public License Version 3.

Software, der er udgivet under GPL-licensen, kan gratis kopieres og forandres, men alle, der distribuerer koden, skal udgive deres modifikationer under den samme licens.

Det betyder, at virksomheder som Red Hat og Novell skal give al deres Linux-kode tilbage til open source-bevægelsen.

Men det gælder ikke for Google eller Yahoo, selvom de er to af verdens største Linux-brugere.

Selvom de to selskabers web-baserede software bliver brugt af flere hundrede millioner, er virksomhederne serviceudbydere og ikke softwaredistributører.

Det betyder, at de har juridiske lov til at beholde deres kode for sig selv.

Organisationen, der står bag GPL, hedder Free Software Foundation (FSF) og har leget med ideen om at tilføje en paragraf til licensen, der skal tvinge også serviceudbydere til at give deres forandringer tilbage, men ideen blev droppet.

Google bidrager allerede til mange open source projekter, inklusive Linux, men nogle iagttagere mener godt at søgegiganten kunne yde mere.

"De har en etisk og samfundsmæssig forpligtelse til at give koden tilbage til miljøet,” siger Eben Moglen. "Tiden vil vise, om det bliver nødvendigt at tilføje paragraffer til licensen.”

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere