December 1939 er på alle måder lidt af en prøvelse for kriminalinspektør Horst Schenke.
Berlins vinterkulde går gennem marv og ben, og regimets fladpandede og korrupte partifunktionærer gør hverdagen unødigt bøvlet for en ærlig og meget lidt nazistisk indstillet kriminalmand.
Nemmere bliver det ikke af, at mørklægningen giver fri leg for alle de helt almindelige forbrydere, som regimet ikke allerede har kastet i en lejr eller gjort et hoved kortere.
Midt i det hele bliver hustruen til et fremtrædende partimedlem fundet dræbt.
Den frygtede chef for sikkerhedstjenesten mener, at Schenke er den helt rigtige til at opklare forbrydelsen – og Reinhard Heydrich er ikke en mand, der er specielt begejstret for at blive sagt imod.
Det er i al væsentlighed udgangspunktet for Blackout af britiske Simon Scarrow.
Undertegnede slugte både Blackout og dens efterfølger Dead of Night i nærmest én køre og kan varmt anbefale begge de to første bøger i Scarrows trilogi, der til maj afsluttes med titlen A Death in Berlin.
Centralt i første bog er naturligvis selve drabsefterforskningen, mens bog to har et andet og faktisk langt mere dystert tema.
Scarrow er skarp i sin skildring af modsætningen mellem nazisternes helt store forbrydelser – der begås i fuld åbenhed af mænd i ulasteligt pressede uniformer fra Hugo Boss – og god, gammeldags kriminalitet, som man stadig slår hårdt ned på.
Dog naturligvis primært hvis det begås af personer uden en fin partinål i reverset.
Samtidig vil historieinteresserede glæde sig over et kulørt og velbeskrevet persongalleri.
Det tæller både mere eller mindre celebre nazister, der dog ikke får lov at stjæle billedet, og helt almindelige mennesker, der prøver at klare sig gennem en sær og svær tid.
Endelig imponerer det bagvedliggende researcharbejde og forfatterens historieforståelse, der får krigstidens Berlin til at stå frysende klart for læseren. Det skader heller ikke, at bøgerne er velskrevne og grundlæggende spændende.
På den led tegner Simon Scarrow sig som værdig arvtager til den desværre nu afdøde Philip Kerr og hans 14 fremragende bøger i ”Berlin Noir”-serien, der foregår før, under og efter 2. Verdenskrig.
Og har man ikke også stiftet bekendtskab med Kerrs hårdt prøvede efterforsker Bernard Gunther, der er langt mere begejstret for en kold sjus, varmt kvindeligt selskab og en lur end for nazister og kommunister, så er der virkelig også noget at glæde sig til her.