Artikel top billede

Anders Elbak mener, at Danmarks dukserolle er helt naturlig. Foto: Torben Klint

Danskerne piratkopierer mindre end andre lande

Danmark er klart en duks, når det gælder piratkopiering. Kun 25 procent af dansk software er piratkopieret, hvilket er den mindste andel i Europa og et stykke under verdensgennemsnittet på 36 procent.

Hvor 69 procent af softwaren i Bulgarien og Rumænien er piratkopieret, så nøjes danskerne med at piratkopiere hvert fjerde stykke software.

Det viser en analyse fra IDC, som det har foretaget for BSA – Business Software Alliance – hvis medlemmer blandt andet tæller Microsoft, Cisco og SAP.

Danskerne er ikke mere moralske

Danskerne er dermed den europæiske duks sammen med Sverige og Østrig, der ligger et enkelt procentpoint over, mens andre vesteuropæiske lande også kun ligger en smule højere. Det er helt naturligt, at mere modne it-markeder har en lavere piratrate.

"Der er mange virksomheder, der bruger avanceret software. Det er sværere at sætte et pirat-SAP-system op end at kopiere en officepakke," forklarer Anders Elbak, analytiker hos IDC.

At Danmark ligger helt i bunden, forklarer han blandt andet med, at mange virksomheder og privatpersoner blev skræmt af en række høje bøder for nogle år siden, samtidig med at Danmark er godt fremme med software- og licensstyringsprogrammer.

"Jeg tror, ikke at vi er mere lovlydige og moralske end vores nabolande," siger Anders Elbak.

Gode takter i Europa

IDC har lavet målingen ved at undersøge, hvor mange stykker software, der er blevet installeret i løbet af 2006 – både præinstalleret på nye computere og installeret af brugerne selv.

Derefter har IDC undersøgt, hvor meget software var gratisprogrammer, og hvor mange programmer, leverandørerne solgte. Resten er blevet defineret som piratkopieret software.

IDC har trukket på et analytikernetværk i 50 lande.

I hele Europa er 36 procent af softwaren piratkopieret, hvilket er samme andel som året før. En udregning af softwarens værdi viser dog, at softwareleverandørerne kun er gået glip af lidt over 60 milliarder kroner.

Året før var værdien 5,5 milliarder højere, da det var dyrere programmer, der blev piratkopieret.

95 procent piratkopiering

På verdensplan ligger piratandelen også på 36 procent, men udsvingene er noget bredere. I USA er 21 procent af softwaren piratkopieret, i Armenien ligger andelen på 95 procent.

Undersøgelsen dækker kun software på pc'ere. Software på håndholdte computere, servere og mainframes er altså ikke inkluderet.




IT-JOB

Saab Danmark A/S

Senior Software Developer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere