Artikel top billede

Patenterne beskytter ikke mindre virksomheder, men sørger bare for, at de store kan holde dem ude af markedet,” mener Ole Tange. Foto: Hans Schou (Foto: Hans Schou)

Softwareudviklere ryster på hovedet af minister

Enten ved økonomi- og erhvervs­ministeren ikke,
hvad det handler om, når han udtaler sig om softwarepatenter, eller også er han uærlig. Det er holdningen blandt danske softwareudviklere.

I forrige uge slog økonomi- og erhvervs­minister Bendt Bendtsen (K) fast, at patenter på software efter amerikansk forbillede ikke bliver indført i EU-landene. I hvert fald ikke med hans mellemkomst.

Det har fået en række danske softwareudviklere til at fare i blækhuset - eller rettere, i tekstbehandlingsprogrammet - for at gå i rette med en minister, de opfatter som enten uvidende eller uærlig, muligvis begge dele.

For hvad mener ministeren, når han siger, at han er imod patenter på “ren software”, mens software, der har “en teknisk effekt” gerne må patenteres?

Hvad er forskellen?

Hvad er forskellen egentlig, når software altid bruges sammen med en computer, der forlener den med en teknisk effekt og dermed gør den patenterbar?

Modstanderne af det direktiv om softwarepatenter, som EU i 2002 ville have indført, korser sig over ministerens tågesnak.

“Al software har en teknisk effekt, så efter den logik er al software patenterbar. Jeg undrer mig, og bliver i tvivl om, hvorvidt han (Bendt Bendtsen, red.) prøver at bondefange os, eller om han ikke aner, hvad det handler om. Efter min opfattelse er han uvidende inden for området eller også er han uærlig,” siger Thorbjørn Lund Martsum, softwareudvikler i en århusiansk it-virksomhed.

Ministeren ved det ikke

Computerworld stillede ministeren spørgsmålet: Hvad er en teknisk effekt?

Det har ministeren desværre ikke mulighed for at kommentere, da det er af meget teknisk karakter, lyder svaret fra Økonomi- og Erhvervsministeriet.

“Hvis han ikke kan forklare, hvad forskellen reelt er på ren software og ikke ren software, så er der noget galt,” siger Ole Tange, som er systemadministrator i softwarevirksomheden Ange Optimization:

“Det er galt, når man ikke kan forstå det her. Spørger du en almindelig borger om, hvad software er, vil han sige: Det er det, der kører på min computer,” siger han.

Det, der er galt, er, at der ikke er nogen forskel, forklarer han:

Gode ideer kan patenteres

“Ud fra de svar, vi har fået fra Patent- og Varemærkestyrelsen, er vi kommet frem til, at “ikke ren software” er software kombineret med en computer, og kan dermed patenteres. Det er det, vi andre bare kalder software. Ingen kan bruge ren software til noget som helst. Derfor giver det reelt ingen begrænsning at kræve, at der skal være en “teknisk effekt”. Specielt ikke, når man ikke kan forklare it-folk, hvad denne tekniske effekt i praksis er,” siger han.

Så har du en god ide, kan du altså patentere den, mener Ole Tange, og giver gerne et par eksempler.

“Tag for eksempel EP262804. Det er et patent på stavekontrol, når der tastes mellemrum efter et ord. Et andet eksempel er MP3. I hovedpatentet for MP3-formatet skriver man, at man smider de ikke-hørbare sekvenser i lyden væk. Det er en god ide. Men patentbeskrivelsen fortæller ikke, hvad det er for frekvenser, de smider væk. Patentet er med andre ord ikke med til at dele viden,” siger Ole Tange.

Juridisk gyngende grund

Peter Mogensen er softwareudvikler og er aktiv i debatten om softwarepatenter.

“Det er forkert at sige, at EU i dag er meget anderledes end USA. EPO (European Patent Office, red.) udsteder talrige softwarepatenter stik imod lovens ord og ånd. Forskellen på EU og USA er, om disse patenter er lovligt udstedte,” siger han.

Om patenterne er lovlige kunne en domstol passende afgøre. Men det bliver ikke ved en dansk domstol.

“Vi har talt med vores advokater om muligheden for at føre en principiel retssag om lovligheden af de europæiske patenter. Vi mener, at den nuværende retstilstand er tvivlsom. Derfor har vi undersøgt, om vi kan provokere en dom frem. Advokaterne siger, at det ikke kan lade sig gøre, for domstolene vil kun se på konkrete sager, og vi har ikke penge til at køre retssager på de 40.000 softwarepatenter, der er udstedt i EU i dag,” siger Ole Tange.

De store vinder på patenter

Lige præcis retssager er det, de store virksomheder med masser af patenter, truer de små med få patenter med.

De store har så mange patenter, at de kan bytte sig til dem de mangler. Det holder effektivt de små og innovative ude af markedet, mener Ole Tange.

“De store kan sige til de små: Sikke et spændende produkt, du har lavet og sikke et fint patent, du har.
Desværre krænker du 20 af vores patenter, så lad os bytte patenter, så du undgår at blive ruineret i en retssag. De små vælger at rette ind. På denne måde beskytter patenterne ikke mindre virksomheder, men sørger bare for, at de store kan holde dem ude af markedet,” siger Ole Tange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere