Masser af danske undervisningsinstitutioner og skoler snyder sig selv og deres elever for gratis Microsoft-software for millioner af kroner uden at vide det.
Flere hundrede undervisningssteder lever nemlig op til de krav, som it-giganten har sat op for at deltage i det såkaldte Msdn aa program (Microsoft developer network academic alliance), som giver skolernes elever ret til gratis versioner af stort set alt software fra Microsoft.
350 skoler kan være med
I øjeblikket har Microsoft en aftale med omkring 50 af landets undervisningssteder.
Men reelt lever omkring 350 skoler og undervisningssteder op til aftalens krav, vurderer Henrik Westergaard Hansen, der er akademisk udviklingsevangelist hos Microsoft i Danmark.
”De overser nogle muligheder,” siger Henrik Westergaard Hansen.
Mange har måske allerede aftale
Ifølge Henrik Westergaard Hansen har Microsoft skrevet muligheden for den eftertragtede Msdn aa ind under Campus Agreement og School Agrement, som er de licensaftaler, som landets skoler og uddannelsessteder typisk benytter.
Det betyder, at en lang række skoler umiddelbart vil kunne få åbnet aftalen eller få den tilknyttet for de omkring 4.400 kroner, som en selvstændig aftale koster.
Msdn aa er ifølge Henrik Westergaard Hansen møntet på studerende, der arbejder med videnskab, teknologi, udvikling og matematik.
Derfor gør langt de fleste højere læreanstalter indenfor disse områder allerede brug af muligheden.
Men omkring 300 andre uddannelsessteder ville altså også kunne gøre brug af aftalen, fortæller han.
Ambivalent forhold
En af de skoler, der ikke har en Msdn aa aftale med softwaregiganten, er Brøndby Gymnasium.
Men det er helt sikkert en aftale, som skolen ville have overvejet, hvis de ellers havde hørt om den. Det fortæller Pia Sadolin, der er rektor på gymnasiet.
”Vi ville være interesserede, ja. Men vi har ikke været opmærksomme på, at det var en mulighed. Microsoft har ikke henvendt sig,” siger Pia Sadolin.
Ifølge Pia Sadolin ville skolen i høj grad kunne gøre brug af softwaren, fordi gymnasiet på den ene side ikke står for IKT-forskningen og gerne vil have dækket nogle simple softwaremæssige behov.
På den anden side har skolen ifølge Pia Sadolin en ideologisk interesse i at forhindre en monopollignende status på softwareområdet, som kan bremse udvikling og innovation.
”Og hvis der kun er en stor udbyder, kunne man da frygte lidt, at det bliver udbyderen og ikke behovene, der bestemmer, hvad der skal laves, siger Pia Sadolin.
Gymnasieelever siger ja tak
Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) mener næstformand Pelle Dam, at flere skoler burde benytte sig af muligheden for at tilbyde gratis software til landets studerende.
”Vi synes, det ville være fornuftigt, hvis man kunne sørge for at tilbyde studerende gratis computerprogrammer. For studerende har jo ikke ret mange penge,” siger Pelle Dam.
Derfor mener han, at de skoler der i forvejen har it-relevante fag, skal udnytte den mulighed, der er for at benytte tilbuddet fra it-giganten.
”Men man skal jo ikke oprette en linie for Microsofts skyld. Undervisningen må tage udgangspunkt i, hvad der er pædagogisk fornuftigt og ikke om man kan få et gratis program,” siger Pelle Dam.
Flere henvendelser
Og hvis man skal tro Henrik Westergaard Hansen er flere skoler faktisk interesserede i at tilbyde elever og studerende gratis software fra it-giganten.
”Jeg har allerede fået mail fra flere skoler, der vil aktivere aftalen, efter at de har læst om ordningen i Computerworld,” siger Henrik Westergaard Hansen.
Hver måned downloader danske studerende 4.000 gratis versioner fra listen af dyre Microsoft programmer der blandt andet indeholder Windows Vista, SQL Server, og Visual Studio.