Artikel top billede

EU stemmer for omstridt rettigheds-direktiv

Europa-Parlamentet stemmer for ændringer i et kontroversielt direktiv, der ulovliggør brud på den intellektuelle ejendomsret. Som forslaget ser ud nu, står internetudbydere over for millionbøder, hvis de leverer båndbredde til copyrightbeskyttet materiale.

Computerworld News Service: Hvis den version af direktivet, som Europa-Parlamentet stemte for onsdag, bliver en realitet, vil det skabe massiv forvirring om direktivets omfang.

Samtidig truer direktivet lovlige softwarehuse, internetvirksomheder og internetudbydere med en strafferamme, der kan give op til fire års fængsel og bøder på godt 2,2 millioner kroner.

Parlamentets udgave af direktivet gælder alle de krænkelser af intellektuelle rettigheder, der har økonomisk gevinst for øje.

Bredside af kritik

Parlamentets forslag får både kritik for at være vag og for at være for snævert defineret.

Rettighedshavere, inklusiv pladebranchen, slog hårdt ned Parlamentets ændringer i direktivforslaget.

"Europa-Parlamentet er på galt spor, når de forsøger at definerer hvad der er 'kommerciel sammenhæng' og 'forsætteligt' brud på den intellektuelle ejendomsret," siger Frances Moore, der er Europa-direktør i lobbyist-organisationen International Federation of the Phongraphic Industry.

I modsætning til Frances Moore mener Foundation for a Free Infrastructure (FFII), at Parlamentets udkast er vagt formuleret.

"Det er ikke en klar beskyttelse af forbrugerne og den unge generation," lyder det fra organisationen i en pressemeddelelse.

Alvorligt tilbageskridt

The Business Software Alliance, der blandt andet repræsenterer virksomheder som Apple og Microsoft, er heller ikke glad for Europa-Parlamentets forslag.

"Den snævre definition af lovens omfang er et alvorligt tilbageskridt for den Europæiske Union," siger Europaansvarlige i The Business Software Alliance, Francisco Mingorance.

Både USA og EU forsøger at overtale Kina til at revidere sin lovgivning på området for intellektuelle rettigheder, som nu kun slår ned på dem, som tjener rigtig stort på at bryde rettighederne.

"Det faktum, at parlamentet har stemt for den snævre definition er et dårligt signal at sende til Kina, og det kan virke som en opfordring til, at landet fortsætter med at misbruge udenlandske virksomheders intellektuelle rettigheder," siger han.

Forslaget fra parlamentet gør det også uklart hvorvidt internetudbydere kan blive gjort ansvarlige for den trafik af indhold, der bryder de intellektuelle rettigheder.

"Internetudbydere kan måske gøres ansvarlige, hvis deres netværk bliver brugt til at bryde nogens intellektuelle rettigheder," siger Francis Moore fra FFII.

Loven forventes syltet

Udkastet til direktivet skal nu diskuteres i de enkelte medlemsstater i EU, men det ser ikke ud som om, at det er en opgave, som de har travlt med.

"Jeg forventer, at udkastet vil stå i flere år på hylden i Ministerrådet, indtil det står mere klart fra EF-Domstolens side, at EU har bemyndigelse på det kriminalretslige område," siger en analytiker i konsulentbureauet Political Intelligence.

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere