Computerworld News Service: Hvis den version af direktivet, som Europa-Parlamentet stemte for onsdag, bliver en realitet, vil det skabe massiv forvirring om direktivets omfang.
Samtidig truer direktivet lovlige softwarehuse, internetvirksomheder og internetudbydere med en strafferamme, der kan give op til fire års fængsel og bøder på godt 2,2 millioner kroner.
Parlamentets udgave af direktivet gælder alle de krænkelser af intellektuelle rettigheder, der har økonomisk gevinst for øje.
Bredside af kritik
Parlamentets forslag får både kritik for at være vag og for at være for snævert defineret.
Rettighedshavere, inklusiv pladebranchen, slog hårdt ned Parlamentets ændringer i direktivforslaget.
"Europa-Parlamentet er på galt spor, når de forsøger at definerer hvad der er 'kommerciel sammenhæng' og 'forsætteligt' brud på den intellektuelle ejendomsret," siger Frances Moore, der er Europa-direktør i lobbyist-organisationen International Federation of the Phongraphic Industry.
I modsætning til Frances Moore mener Foundation for a Free Infrastructure (FFII), at Parlamentets udkast er vagt formuleret.
"Det er ikke en klar beskyttelse af forbrugerne og den unge generation," lyder det fra organisationen i en pressemeddelelse.
Alvorligt tilbageskridt
The Business Software Alliance, der blandt andet repræsenterer virksomheder som Apple og Microsoft, er heller ikke glad for Europa-Parlamentets forslag.
"Den snævre definition af lovens omfang er et alvorligt tilbageskridt for den Europæiske Union," siger Europaansvarlige i The Business Software Alliance, Francisco Mingorance.
Både USA og EU forsøger at overtale Kina til at revidere sin lovgivning på området for intellektuelle rettigheder, som nu kun slår ned på dem, som tjener rigtig stort på at bryde rettighederne.
"Det faktum, at parlamentet har stemt for den snævre definition er et dårligt signal at sende til Kina, og det kan virke som en opfordring til, at landet fortsætter med at misbruge udenlandske virksomheders intellektuelle rettigheder," siger han.
Forslaget fra parlamentet gør det også uklart hvorvidt internetudbydere kan blive gjort ansvarlige for den trafik af indhold, der bryder de intellektuelle rettigheder.
"Internetudbydere kan måske gøres ansvarlige, hvis deres netværk bliver brugt til at bryde nogens intellektuelle rettigheder," siger Francis Moore fra FFII.
Loven forventes syltet
Udkastet til direktivet skal nu diskuteres i de enkelte medlemsstater i EU, men det ser ikke ud som om, at det er en opgave, som de har travlt med.
"Jeg forventer, at udkastet vil stå i flere år på hylden i Ministerrådet, indtil det står mere klart fra EF-Domstolens side, at EU har bemyndigelse på det kriminalretslige område," siger en analytiker i konsulentbureauet Political Intelligence.
Oversat af Christian Carlsen