Gammeldags ledelse blokerer for adrætheden

Den tidligere CIO Michael H. Hugos har skrevet en bog om, hvordan man gør sin virksomhed mere adræt. Nøglen er et opgør med hierarkiet, karismatisk ledelse samt klare præstations-mål og belønninger til medarbejderne.

Computerworld News Service: I de seneste år har der været talt en masse om den adrætte virksomhed eller realtids-virksomheden, men det kan være svært at lede en virksomhed i den retning.

Forklaringen er, at de fleste organisationer holder fast i en hierarkisk ledelsesstruktur, og beslutningerne bliver taget af en håndfuld personer i topledelsen, og deres løjtnanter står tilbage og venter kun på at parere ordre.

Det mener Michael H. Hugos, der er klummeskribent på den amerikanske udgave af Computerworld.

Han har netop færdiggjort en ny bog om den adrætte virksomhed: The Greatest Innovation Since the Assembly Line: Powerfull Strategies for Business Agility.

Hugos, der er tidligere CIO i Network Services, skriver i bogen om de største forhindringer, der ligger i vejen for at skabe en adræt forretning, og han beskriver de skridt, som får it-afdelinger og selskaber som helhed gjort lettere på fødderne.

Følgende er et uddrag af et interview med Michael H. Hugos:

Væk med hierakiet

Hvad er de største forhindringer, der afholder virksomheder fra at blive adrætte, og hvordan kan de komme over forhindringerne?

"Det handler ikke om stive pyramideformede hierarkier. Det handler om autonome netværk af mennesker, der har bemyndigelse til at finde ud af, hvordan tingene skal gøres. Men lige nu bliver det set som en særlig ret at have den hierarkiske struktur. Det er en af de fælder, der skal opløses, fordi de ikke længere har nogen værdi. Man skal fortsætte med at decentralisere."

"Vi skal fortsætte med at se på, hvordan de gør på den amerikanske vestkyst. Deres selskabsstrukturer spredes mere og mere ud. Det er så besværligt at køre rundt i Los Angeles, at folk arbejder fra spredte enklaver. Det handler om effektiv anvendelse af teknologi og procedurer."

Giv medarbejdere klare mål

Hvad er den rigtige måde at blive adræt på? Hvad er den forkerte?

"Det svarer jeg på i slutningen af bogen med en test, der måler din adræthed. Giv dine medarbejdere klare, veldefinerede mål for, hvad de skal yde, og giv dem autoritet til selv at finde ud af, hvordan de vil opnå målene. Så kan du sende dem gennem træning i adræthed."

"Den forkerte måde er at finde på et slogan og køre en kæmpe kampagne. Det er det sædvanlige selskabsbævl. Gør det ikke. Du skal i stedet lade dine handlinger være din ambassadør."

I din bog taler du en del om virksomheden Whole Foods Market. Hvad gør den virksomhed så succesfuld? Er det dens decentraliserede struktur og fokus på autonome arbejdsgrupper?

"Ja. Og det faktum, at de autonome arbejdsgrupper får mere end et klap på skulderen for det. Hvert forretningshold får at vide, at de skal opnå en vis indtjening. Hvordan de gør det er op til dem selv. Disse hold kører deres eget profit- og tabsregnskab hvert kvartal."

"De har incitament til at være ude på gulvet og arbejde med kunderne og medarbejderne på holdet. Det er den indstilling, der gør dem så profitable. Det er kernen i adrætheden. Du begynder at finde måder, der kan løse op for den rigide og fastlåste adfærd, som finder sted i den klassiske selskabsmodel."

Mere frie rammer

Hvordan kan medarbejderne blive motiveret til at ændre arbejdsform?

"Du har stadig den pyramideformede organisationsstruktur, og beslutningerne skal foretages af en leder. Han bliver en flaskehals. Han kan fare rundt som en hamster 24 timer om dagen og stadig ikke følge med. Imens står organisationen stille og venter på ham."

"Adrætheden sker midt i organisationen. Jeg kalder det venligsindet konspiration fra mellemledelsen. Antallet af timer du bruger på din pind er ikke relevant. Hvis du får tingene fra hånden, så er det ligegyldigt, hvor du arbejder."

Hvilke belønninger kan bruges som incitament for en mere adræt adfærd?

"Fortæl medarbejderne, at der er penge i det. Sæt præstations-mål. Hvis I ikke når målene, så er der ingen bonus. På Springfield ReManufacturing er 20 til 30 procent af lønnen baseret på, at disse mål bliver indfriet."

Undervisning bliver overset

Hvilken type undervisning skal der til for at ledelse og medarbejdere bliver mere adrætte?

"Det er ikke for at lyde smart, men der hvor andre ser forhindringer, der skal man lære at se åbninger. Adræthed er evnen til hurtigt at tage bestik af en situation og finde ud af, hvordan man bedst går til opgaven. Man kaster ikke bare penge efter det. Massive multi-million-kroner dyre kampagner er sjove, men de får tit den modsatte effekt af det ønskede, og de skaber en masse skuffelse. Adræthed begynder med træning og atter træning."

Bliver undervisning ofte overset?

"Undervisning er den mest oversete best practice. Vi bruger penge på at skaffe den bedste teknologi, og vi sparer penge ved at droppe undervisningen. Du ender i den komiske situation, at en virksomhed har teknologien, men ingen ved, hvordan man skal bruge den."

"Der skal også være penge i det for medarbejderne. Giv mig noget, som jeg kan bruge på at invitere min kone på en middag. Det åbner op for en større arbejdsdynamik, hvor det enkelte medlem i arbejdsgruppen yder mere, når der venter en bonus i tusindkroners-klassen ved kvartalets slutning. Tror du, at medarbejderne vil tolerere slendrian? Nej."

"I Whole Foods træner de medarbejderne i, hvordan de skal komme kunderne i møde, og hvilket sprog de skal bruge. De er velinformerede medarbejdere."

Hvordan kan it-ledere frigøre medarbejdere, der render rundt og slukker ildebrande i organisation, så de i stedet sætter systemer og processor op, der gør virksomheden mere smidig?

"Basale datacenter-operationer, help desk support og lignende skal outsources. Sådan frigør du arbejdskraften, du outsourcer de arbejdsopgaver. Lad dem der har gjort det til deres levevej om disse opgaver."

Implicit lederskab

I din bog bruger du også begrebet "implicit lederskab." Hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

"Det er "explicit lederskab," når en leder rejser sig op og siger: "Hyld mig, ret ind og gør som jeg siger." Det har man brug for nogle gange, men brug det med måde. Det giver udbrændte og apatiske medarbejdere. Det "implicitte lederskab" handler om at inspirere."

"Det er de karismatiske ledere, som du følger, fordi du beundrer dem. De gør nogle ting, og du tænker, "Wauw, det vil jeg også gøre." Implicit lederskab er det lange træk. Det er det, der lærer medarbejderne at blive smidige."

Hvad er det bedste it-ledere kan gøre for at understøtte en adræt forretning?

"De kan starte med at finde ud af, hvordan de eksisterende systemer kan løftes op på det niveau og i den retning som virksomheden vil bevæge sig i. Ikke flere massive og dyre frontalangreb, hvor det hele bliver revet ned for at starte forfra. Løft i stedet med teknikker som service-orienteret arkitekturer, grid computing og server virtualisering."

"Begynd med at maksimere der, hvor du skal maksimere alligevel og lav en it-infrastruktur der hurtigt kan omkonfigureres fra det ene til det andet. Reager hurtigt på nye forretningsinitiativer uden at gå til økonomidirektøren for at bede om millioner af kroner."

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere