En række danske og internationale medieselskaber holder i disse dage et vågent øje med politikerne på Christiansborg.
Partierne bag medieforliget skal nemlig snart i gang med at fastsætte kravene til den såkaldte gatekeeper, der får til opgave at styre det jordbaserede digitale tv-sendenet i Danmark.
Gatekeeper-udbudet vil foregå over en længere periode.
Afgørende indflydelse
Det skyldes ikke mindst, at den endelige vinder kommer til at få afgørende betydning for, hvilke kanaler, danskerne vil kunne modtage over det digitale sendenet.
"Det er klart, at gatekeeperen spiller en meget, meget stor rolle, og derfor er det jo også vigtig, at de rammer, der bliver sat op for gatekeeperen både sikrer, at der kan laves en ordentlig forretningsmodel og samtidig også stiller nogle krav, så man har hånd i hanke med udviklingen," siger Ellen Trane Nørby, der er medie- og kulturordfører i Venstre.
Udenlandske bejlere
Politikerne afventer lige nu en rapport fra Mediesekretariatet under Kulturministeriet, der bliver udgangspunktet for de politiske forhandlinger.
Berlingske Tidende har lavet en rundringning, der dokumenterer, at ganske mange er interesseret i at drive det digitale sendenet.
Den svenske tv-operatør Boxer udtaler, at man allerede arbejder på fuldtid for at vinde rollen som gatekeeper. Også norske Telenor Broadcast er interesseret, og herhjemme har TV2's Per Mikael Jensen flere gange sagt, at man går efter rollen som Gatekeeper.
Endelig er også Viasat/MTG, TDC og Deutsche Telecom på tale – ligesom det ikke er utænkeligt, at udenlandske kapitalfonde kan byde ind.
Ok med udenlandsk gatekeeper
Umiddelbart er der ikke noget, der hindrer, at det blive en udenlandsk virksomhed, der kommer til at drive det danske sendenet.
SF's kulturordfører, Holger K. Nielsen, ser i hvert fald ikke noget problem i en udenlandsk gatekeeper.
"Det er der ikke noget til hindrer for, for der er ikke noget krav om, at det skal være et dansk firma. Det afgørende bliver, at man sørger for, at der også bliver public service tv på det digitale sendenet," siger Holger K. Nielsen.
Venstres medie- og kulturordfører, Ellen Trane Nørby, mener ligefrem, at det kan være en fordel med en udenlandsk gatekeeper.
"Det kommer jo an på, om de vil leve op til de politiske krav, der bliver sat. Men hvis nu det blev svenske Boxer, ville det jo i så fald blive svenske skattekroner, der blev brugt til at udbygge et net i danmark – og ikke danske," siger Ellen Trane Nørby.