Forhandlinger om digitalt tv ind i afgørende fase

I de kommende måneder skal partierne bag medieforliget forhandle om kravene til en kommende operatør, også kaldet gatekeeper, der kommer til at drive fremtidens digitale tv-sendenet. Gatekeeperen kan sagtens blive en udenlandsk virksomhed.

En række danske og internationale medieselskaber holder i disse dage et vågent øje med politikerne på Christiansborg.

Partierne bag medieforliget skal nemlig snart i gang med at fastsætte kravene til den såkaldte gatekeeper, der får til opgave at styre det jordbaserede digitale tv-sendenet i Danmark.

Gatekeeper-udbudet vil foregå over en længere periode.

Afgørende indflydelse

Det skyldes ikke mindst, at den endelige vinder kommer til at få afgørende betydning for, hvilke kanaler, danskerne vil kunne modtage over det digitale sendenet.

"Det er klart, at gatekeeperen spiller en meget, meget stor rolle, og derfor er det jo også vigtig, at de rammer, der bliver sat op for gatekeeperen både sikrer, at der kan laves en ordentlig forretningsmodel og samtidig også stiller nogle krav, så man har hånd i hanke med udviklingen," siger Ellen Trane Nørby, der er medie- og kulturordfører i Venstre.

Udenlandske bejlere

Politikerne afventer lige nu en rapport fra Mediesekretariatet under Kulturministeriet, der bliver udgangspunktet for de politiske forhandlinger.

Berlingske Tidende har lavet en rundringning, der dokumenterer, at ganske mange er interesseret i at drive det digitale sendenet.

Den svenske tv-operatør Boxer udtaler, at man allerede arbejder på fuldtid for at vinde rollen som gatekeeper. Også norske Telenor Broadcast er interesseret, og herhjemme har TV2's Per Mikael Jensen flere gange sagt, at man går efter rollen som Gatekeeper.

Endelig er også Viasat/MTG, TDC og Deutsche Telecom på tale – ligesom det ikke er utænkeligt, at udenlandske kapitalfonde kan byde ind.

Ok med udenlandsk gatekeeper

Umiddelbart er der ikke noget, der hindrer, at det blive en udenlandsk virksomhed, der kommer til at drive det danske sendenet.

SF's kulturordfører, Holger K. Nielsen, ser i hvert fald ikke noget problem i en udenlandsk gatekeeper.

"Det er der ikke noget til hindrer for, for der er ikke noget krav om, at det skal være et dansk firma. Det afgørende bliver, at man sørger for, at der også bliver public service tv på det digitale sendenet," siger Holger K. Nielsen.

Venstres medie- og kulturordfører, Ellen Trane Nørby, mener ligefrem, at det kan være en fordel med en udenlandsk gatekeeper.

"Det kommer jo an på, om de vil leve op til de politiske krav, der bliver sat. Men hvis nu det blev svenske Boxer, ville det jo i så fald blive svenske skattekroner, der blev brugt til at udbygge et net i danmark – og ikke danske," siger Ellen Trane Nørby.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere