Chipkæmpe advarer om mindre vækst i fremtiden

Formanden for verdens største kontrakt chip-producent, TSMC, mener, at chip-industrien får svært ved at bevare sine salgstal og sin profitstigning i fremtiden. Konkurrencen er blevet for hård.

Formanden for verdens største kontrakt chip-producent, TSMC, vurderer, at chip-industrien går hårde tider i møde.

Industrienhar sænket tempoet, og konkurrencen er blevet hårdere, mener han.

TSMC - det står for Taiwan Semiconductor Manufacturing - har planer om at udvide til andre dele af markedet og finde nyt arbejde i produktionsområder som eksempelvis chips til mobiltelefoner, digitalkameraer og andre elektroniske brugsgenstande, siger Morris Chang, formand for TSMC.

Omsætningsstigningen i den samlede chip-industri er faldet til omkring seks procent om året mellem 2000 og 2010.

Tidligere har vækstraten ligget på 16 procent om året i årene før 2000, fortæller Morris Chang.

Han mener dog, at der er mulighed for øget vækst indenfor områder som mobiltelefon-applikationer, spil-systemer, digitalt fjernsyn, LCD skærme, power management, MP3 udstyr, og digital kameraer.

Tættere samarbejde

Det bliver TSMCs strategi for fremtiden at udvikle et tættere samarbejde med chip-designere til den type produkter.

TSMC producerer chips, der er designet af andre firmer, en forretningsmodel virksomheden var pioner for.

Før TSMC blev grundlagt måtte små chip-designere bede Intel, Motorola og andre store virksomheder om at producere deres chips - og disse selskaber gik kun med til det, hvis ikke deres fabrikker i forvejen blev brugt til at lave deres egne chips.

TSMC trådte til og udfyldte det hul i markedet, og resultatet har været en stabil vækst i antallet af chip-designere, der aldrig har haft behov for at bygge deres egen fabrik.

De er nu afhængige af TSMC eller andre chip-producenter, når de skal have produceret deres chips.

Qualcomm, der udvikler chips til mobiltelefoner og Nvidia, der designer chips til grafik, er to eksempler på virksomheder der har oplevet stor succes på trods af, at de ikke ejer deres egen fabrik.

TSMC og UMCs succes har medført at en del konkurrenter har bevæget sig ind på chip-markedet. De tæller blandt andre IBM, Samsung, og kinesiske Semiconductor Manufacturing International. Disse nye konkurrenter er alle i stand til at overleve og nogle af dem også med flotte overskud.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere