Små, smarte USB-dimser

USB er en af computerbranchens helt store succeshistorier. Der går ikke en dag uden lanceringer af nye USB-produkter, hvad enten det er til den gamle USB 1.1 eller den nye USB 2.0 standard. Vi har kigget nærmere på et par af de mest sexede blandt de nye produkter, nemlig et Bluetooth-modul fra IOGear og en MP3-afspiller fra Creative. Fælles for dem er, at de er små og praktiske.

Bluetooth

I de sidste par år har alle nye personlige computere været udstyret med USB-port, og nu begynder version 2 af standarden også at komme på markedet. Med USB 2.0 eller Hi-Speed USB kan båndbredden komme op på 480 megabit i sekundet, og det tillader nye former for USB-udstyr såsom harddiske og hurtige cd-drev.

Stadig gælder det dog, at de 12 megabit i sekundet, som USB 1.1 kan tilbyde, er mere end nok til mange eksterne enheder. Det gælder for eksempel de to små og smarte USB-enheder, vi har haft fingrene i, nemlig et Bluetooth-modul og en MP3-afspiller.

Med et Bluetooth-modul til USB-porten kan man få enhver computer med USB-port til at understøtte Bluetooth. Det betyder igen, at computeren kan kommunikere trådløst med andre Bluetooth-enheder, for eksempel mobil­telefoner, lommecomputere eller printere.

IOGear fremstiller en sådan Bluetooth-USB-enhed, og vi slap heldigt fra at installere produktet på forskellige pc'er med Windows 2000 eller Windows XP. Den skulle også fungere med Mac.

Bluetooth er smart for folk på farten, for når den bærbare pc har Bluetooth, kan man komme trådløst på nettet via en mobiltelefon, der også understøtter den trådløse standard. Man kan lade telefonen blive i tasken eller inderlommen, og alligevel bruge den som modem.

Sony Ericsson T68i er en af de telefoner, der både har Bluetooth og GPRS, og vi havde ikke de store problemer med at koble os op på internettet via IOGears USB-enhed, der sad i en bærbar pc. Den lille enhed er lettere buttet, og passer ikke i alle bærbare pc'er uden brug af en USB forlængerledning. Sådan en medfølger dog også.

Bluetooth kan klare 723 kilobit i sekundet, mens USB 1.1 er oppe på 12 megabit i sekundet. Det betyder, at der ikke er nogen grund til at anvende USB 2.0 i dette tilfælde, og enheden overholder da også standarderne Bluetooth 1.1 og USB 1.1.

Enheden har indbygget antenne, og den skulle kunne kommunikere med andre Bluetooth-enheder på en afstand af op til 100 meter. Vores mobiltelefon skulle dog ikke mere end små 10 meter væk, før forbindelsen blev afbrudt.

Prisen ligger på cirka 850 kroner med moms, og den danske distributør DigiFokus kan henvise til nærmeste forhandler.

MP3-afspiller

Efterhånden benytter de fleste nye MP3-afspillere USB til overførsel af musik. Enten sker det direkte via et kabel, eller også er afspilleren udstyret med et hukommelseskort, som kræver en separat læser, der tilsluttes med USB.

Creative Labs er gået et skridt videre. Den lille Nomad MuVo kan nærmest betegnes som en USB lagerenhed med plads til 64 megabyte og indbygget MP3-afspiller.

Selve afspilleren ligner mest af alt en såkaldt USB-disk, altså en enhed med flash-hukommelse, der kan sættes i USB-porten og fyldes med filer, som var det en diskette. MuVo kan da også sagtens fungere som en sådan lagerenhed, men afskiller sig fra de øvrige af slagsen ved at være udstyret med knapper og et stik til høretelefoner.

For at fungere som musikafspiller, skal USB-enheden være sat sammen med den del, der rummer batteriet. Som MP3-afspiller fungerer MuVo glimrende - lyden er god, og et almindeligt lille batteri i AAA-størrelse kan holde afspilleren kørende i mange timer.

MuVo kan altså både bruges til opbevaring af alle slags filer, men sammen med batteriet forvandles enheden til en spilledåse, der uden problemer afspiller de MP3- eller WMA-filer, der er anbragt i flash-hukommelsen.

Den kompakte størrelse betyder, at der kun er blevet plads til de mest elementære knapper, og man må undvære et LCD-display.

Det havde dog været smartere, hvis flash-hukommelsen og USB-controlleren ikke sad i samme modul som elektronikken til afspilning af musik, for så kunne man nøjes med at opgradere flash-modulet, hvis man ville have mere plads til musik eller andre filer. Som det ser ud nu, må man investere i en helt ny afspiller, hvis pladsen bliver for trang på den gamle.

Alligevel er Nomad MuVo, der måler 75x35x13 millimeter og vejer 28 gram uden batteri, ganske godt tænkt. Det er altid en fordel med produkter, der kan bruges til mere end én ting.

Senere kommer der også en version med 128 megabyte, men hvis man kan nøjes med det halve, kan man købe en MuVo for lidt under 1.500 kroner med moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere