Fusk med optioner tager livet af frynsegode

ComputerViews: Efter at aktieoptioner har stået øverst på listen over frynsegoder i mange år, er de mange retssager om ulovlig tilbagedatering ved at tage livet af det populære fryns. Apples topchef Steve Jobs er seneste kendis med options-problemer.

ComputerViews: I mere end 30 år har aktieoptioner været et kendt og elsket instrument til at belønne og fastholde nøglemedarbejdere, bestyrelsesmedlemmer og direktører.

En aktieoption giver den ansatte mulighed for at købe aktier til en favorabel kurs for så på et senere tidspunkt at sælge aktierne igen og score gevinsten.

En skov af retssager

Nu er en skov af retssager og tvivlsomme transaktioner ved at tage livet af det populære frynsegode, som næsten otte ud af 10 virksomheder belønnede deres direktører med i 2001, da 1990'ernes markedsboom toppede.

I dag er det tal allerede faldet til godt fem ud af 10, og tendensen er fortsat for nedadgående.

- Procentdelen falder muligvis helt ned til 10 procent i 2010, fordi bestyrelser begynder at vurdere optioner som "problematiske," siger Charles Elson, chef for Weinberg Center for Corporate Governance ved University of Delaware's business school til Wall Street Journal.

En klassisk måde at fuske på er at tilbagedatere optionerne til et tidspunkt, hvor kursen var lavere, hvilket giver indehaveren af optionen mulighed for en større gevinst.

I USA er det ikke nødvendigvis ulovligt at tilbagedatere optioner, men der er strenge regler for, hvordan det må gøres.

Mere end 100

Mere end 100 amerikanske virksomheder er i øjeblikket i myndighedernes søgelys for at fuske med dateringen på medarbejdernes aktieoptioner.

En af de mere kendte it-profiler, som er i myndighedernes søgelys, er Apples topchef Steve Jobs.

Han beskyldes for at have været involveret i fup med dateringer på aktieoptioner, da han var bestyrelsesformand for filmselskabet Pixar.

IBM, et af de største og mest konservative it-selskaber, har fået nok og dropper fremover at bruge aktieoptioner i den traditionelle form som et frynsegode.

Optioner på vej ud

IBM bliver af mange betragtet som en ledestjerne i it-branchen, og der er ingen tvivl om, at IBM's farvel til optioner som fryns er et tydeligt signal om, at aktieoptioner er på vej ud.

I stedet ses nye belønnings-instrumenter som kontanter, bundne aktier eller egentlige andele i virksomheden.

Spørgsmålet er så, hvornår de listige finder ud af at fuske med de nye former for fryns - eller snarere, hvornår omverdenen finder ud af, at der fuskes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere