Bloggere vinder sag over Apple

Apple har tabt en retssag med et ordentligt brag, efter selskabet sidste år sagsøgte både hjemmesiden AppleInsider og nogle journalister for at have offentliggjort "forretningshemmeligheder" om et hemmeligt projekt med tilnavnet "Asteroid."

Apple havde i 2005 gang i et nyt hemmeligt produkt, og det fik hjemmesiden AppleInsider.com nys om.

Både AppleInsider og flere journalister berettede straks alt, hvad de kunne om den kommende "Asteroid," og det fik Apple til at stævne såvel AppleInsider og flere journalister for at afsløre "forretningshemmeligheder."

Dels ville Apple gerne have al snak om Asteroid væk fra cyberspace, dels ville virksomheden rigtig gerne finde frem til den læk i egne rækker, der stod bag afsløringen.

En blodtud til Apple

Nu er de californiske dommere kommet med deres afgørelse, og den er en blodtud til Apple.

- Rettens afgørelse er en sejr for journalister på alle medier og en gigantisk kajeryster til de virksomheder, der tror, at de kan true og sagsøge medierne til stilhed, siger Kasper Jade, der står bag udgivelsen af AppleInsider.com, til Macnn.com.

I alt skal Apple betale godt fire millioner kroner, hvilket er et lille beløb for en virksomhed, der havde et overskud på næsten seks milliarder kroner i fjerde kvartal sidste år.

Stor moralsk sejr

Til gengæld er det en stor moralsk sejr for bloggere, journalister og the Electronic Frontier Foundation (EFF), der hjalp de sagsøgte med deres forsvar.

- Vi er yderst tilfredse med dommen, som i lang tid vil hjælpe til at holde EFF fremme i forreste række, når det gælder forsvaret af online journalister og andre. Bloggere kommer med nyheder, ligesom journalister gør, så de er også nødt til at kunne love deres kilder fortrolighed, siger EFF's advokat Kurt Opsahl i en e-mail til Macnn.com.

Opgav at anke

I sidste uge opgav Apple afkald at anke sagen og betalte hele beløbet.

Den mere opsigtsvækkende del af afgørelsen er dommernes klare afgørelse, der siger, at bloggere har ret til at give deres kilder den samme beskyttelse, som journalister i al almindelighed.

I en selvstændig sag har Apple i øvrigt sagsøgt en anden Mac enthusiast-hjemmeside, Think Secret, for stort set det samme: At offentliggøre Apple-forretningshemmeligheder. Måske ender det med en blodtud mere til æblefabrikanten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere