Apple havde i 2005 gang i et nyt hemmeligt produkt, og det fik hjemmesiden AppleInsider.com nys om.
Både AppleInsider og flere journalister berettede straks alt, hvad de kunne om den kommende "Asteroid," og det fik Apple til at stævne såvel AppleInsider og flere journalister for at afsløre "forretningshemmeligheder."
Dels ville Apple gerne have al snak om Asteroid væk fra cyberspace, dels ville virksomheden rigtig gerne finde frem til den læk i egne rækker, der stod bag afsløringen.
En blodtud til Apple
Nu er de californiske dommere kommet med deres afgørelse, og den er en blodtud til Apple.
- Rettens afgørelse er en sejr for journalister på alle medier og en gigantisk kajeryster til de virksomheder, der tror, at de kan true og sagsøge medierne til stilhed, siger Kasper Jade, der står bag udgivelsen af AppleInsider.com, til Macnn.com.
I alt skal Apple betale godt fire millioner kroner, hvilket er et lille beløb for en virksomhed, der havde et overskud på næsten seks milliarder kroner i fjerde kvartal sidste år.
Stor moralsk sejr
Til gengæld er det en stor moralsk sejr for bloggere, journalister og the Electronic Frontier Foundation (EFF), der hjalp de sagsøgte med deres forsvar.
- Vi er yderst tilfredse med dommen, som i lang tid vil hjælpe til at holde EFF fremme i forreste række, når det gælder forsvaret af online journalister og andre. Bloggere kommer med nyheder, ligesom journalister gør, så de er også nødt til at kunne love deres kilder fortrolighed, siger EFF's advokat Kurt Opsahl i en e-mail til Macnn.com.
Opgav at anke
I sidste uge opgav Apple afkald at anke sagen og betalte hele beløbet.
Den mere opsigtsvækkende del af afgørelsen er dommernes klare afgørelse, der siger, at bloggere har ret til at give deres kilder den samme beskyttelse, som journalister i al almindelighed.
I en selvstændig sag har Apple i øvrigt sagsøgt en anden Mac enthusiast-hjemmeside, Think Secret, for stort set det samme: At offentliggøre Apple-forretningshemmeligheder. Måske ender det med en blodtud mere til æblefabrikanten.