Den statslige mediekoncern DR opgraderer fredag kapaciteten fra 1.000 samtidige brugere af net-tv til 1.500.
Det sker efter et massivt pres fra kritikere, der har været utilfredse med, at DR ikke kunne servicere alle danskere, der ønskede at se statsradiofoniens tv-programmer direkte og i en opløsning på én megabit.
- Vi har haft en dialog med vores underleverandør jay.net. Og det viste sig ret hurtigt, at det ikke var særlig kompliceret at skrue seertallet op til 1.500 samtidige seere, forklarer udviklingschef på nye medier, Erik Henz Kjeldsen.
Han har samtidig kigget nærmere på logfilerne for de programmer, som DR har streamet på nettet.
- De viser, at DR på intet tidspunkt har haft over 1.300 seere i timen på vores udsendelser. Og med den relativt korte erfaring vi har nu, så er 1.500 seere nok. Derfor forventer jeg ingen problemer her i løbet af weekenden, fortæller Erik Henz Kjeldsen.
TV2 sender til flere i lavere kvalitet
Erik Henz Kjeldsen udtrykker dog forhåbning om, at mange danskere vil tage direkte net-tv til sig.
- Jeg havde en forventning om, at der ikke ville mere end 1.000 interesserede i direkte net-tv. Men det kan jo være, at det ændrer sig blandt andet med al den omtale vores projekt har fået de seneste dage. Derfor bliver det virkelig spændende at følge med i logfilerne i weekenden siger Erik Henz Kjeldsen.
TV 2 har samme båndbredde
Hos konkurrenten TV 2 har man nogenlunde samme båndbredde til brugerne.
Men der kan op til 6.000 logge på og se TV 2 News direkte på nettet. Det skyldes, at News sendes i en knap fire gange lavere kvalitet.
- Hagen ved at kunne sende til mange er, at vi sender i 300 kilobit. Vi kan dog skrue op til det tredobbelte antal seere, så vi er garderet ved de helt store begivenheder. Det skyldes, at vi har flere udbydere end TDC, forklarer chef for TV 2 interaktiv, Rune Bech.
Stationens net-tv station Sputnik er betalingsfinansieret. Her kan TV 2 håndtere 1.000 samtidige seere i en opløsning på 1,6 megabit.
Antallet af seere kan mangedobles
Begge de store landsdækkende mediehuse kan dog løse kapacitetsproblemer og fremtidssikre kapaciteten én gang for alle ved at satse på peer-to-peer løsninger.
- Der er ingen tvivl om, at peer-to-peer er fremtidens løsning på området for direkte net-tv. For lige nu ligger flaskehalsene hos teleoperatørerne, siger Rune Bech.
Det giver Erik Henz Kjeldsen ham ret i.
Der udvikles peer-to-peer løsninger i både Danmark og udlandet. Et af de mere omtalte peer-to-peer projekter for tiden er Janus Friis’ Joost-projekt.
Den Symbion-baserede danske virksomhed Octoshape garanterer, at den kan levere varen til tv- og radio-stationerne.
- Til det internationale melodi grand prix i 2006 var der over 74.000 bruger fra næste 140 lande. Og vi kan sagtens servicere 100.000 seere eller lyttere fra hele verden, siger chef for selskabets forretningsudvikling, Pernille Vestberg.