E-handel over grænserne halter bagefter

Forbrugerne i Europa har det svært med e-handel og ikke mindst henover grænserne er handlen via nettet begrænset. Løsningen kunne være et fælles e-handelsmærke.

EU’s målsætning om, at det indre marked også gælder på internettet har trange kår.

Næsten ingen handel foregår på tværs af grænserne, selv om forbrugerne i stigende grad køber varer via internettet. Det viser tal fra EU-kommissionen.

Et fælles EU-mærke

I et forsøg på at øge forbrugernes tillid til e-handel over grænserne, og i sidste ende et forsøg på at øge e-handlen generelt, overvejer man derfor i EU-regi at indføre et fælles EU-mærke, der kan blåstemple e-butikker, som overholder en række fælles regler, herunder en fælles beskyttelse af forbrugerne.

Der findes imidlertid 30 lokale e-handelsmærker rundt om i EU-landene, vurderer Jan Trzaskowski, assisterende professor ved juridisk institut på Handelshøjskolen i København.

Selv om de anvender mange fælles regler, så er der også mange, der er forskellige.

- Tag bare returreglerne. Disse løber fra syv hverdage til 15 dage på tværs af EU, men en metode til harmonisering kunne naturligvis være at lægge sig fast på, at e-handel er 15 dage alle steder, siger Jan Trzaskowski.

For alle de eksisterende e-handelsmærker gælder dog, at de generelt ikke yder bedre beskyttelse overfor forbrugerne end det som loven foreskriver, oplyser Jan Trzaskowski.

Der findes dog få undtagelser, herunder det danske e-mærket, som ikke tillader, at kunderne kan betale forud, f.eks. via en bankoverførsel, der går uden om selve online betalingssystemet.

Manglende tillid

Den væsentligste barriere synes at være forbrugernes manglende tillid til at handle i butikker, der er placeret i andre lande.

Selv om mere end hver fjerde eu-borger i det seneste år har købt mindst en vare via internettet, har blot seks procent købt noget i et andet land.

Næsten hver anden EU-borger er nemlig utryg ved at købe noget over nettet i et andet land.

Frygter at blive snydt

Forbrugerne angiver mange forskellige årsager til, at de finder det problemfyldt at e-handle henover grænserne.

71 procent er nervøse for, at det er sværere at klage over en vare, når den er købt i og afsendt fra et andet EU-land, 65 procent forudser problemer med at returnere en vare købt på ”postordre”, 66 procent er nervøse for leveringsproblemer, mens 56 procent mener, at de er dårligere beskyttet som forbrugere.

Frygten for at blive snydt og bedraget er imidlertid også høj. 68 procent er bange for at komme til at handle hos en-e-butik, der kun er ude på at snyde kunderne.

- Undersøgelsen peger på, at uddannelse, information og styrkelse af forbrugerne spiller en væsentlig rolle, når det gælder om at øge forbrugersikkerheden og e-handel henover grænserne, siger David Mair, der er direktør for EU-kommissionens afdeling for helbreds- og forbrugerforhold.

Han tilføjer desuden, at undersøgelsen ligeledes tyder på, at desto bedre uddannede og velorienterede forbrugerne er, desto tryggere er de ved at handle på tværs af grænserne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere