Det er ikke så mærkeligt, at de kriminelle bestiller et internet-abonnement og foretager indbrud digitalt.
Fortjenesten er nemlig bedre end den, som man kan opnå ved narkosmugling, og chancen for at blive fanget er nærmest ikke tilstede.
Tjente 623 milliarder kroner
Sådan lyder det blandt andet fra sikkerhedseksperten Guillaume Lovet, hvis forskning blandt andet belyser de organisatoriske ligheder, der findes mellem organiseret netkriminalitet og mafiaen.
Guillaume Lovet konkluderer, at internet-kriminalitet overhalede narkohandel i lønsomhed i 2004.
Sidste år blev skurkenes fortjeneste anslået til 640 milliarder kroner. Et tal som bare bliver større og større, siger Lovet.
De bliver meget sjældent fanget
Påstanden om, at organiseret netkriminalitet er en uhyre god forretning, på linie med narkotikahandel, kommer ikke som en overraskelse for Preben Andersen, der er chefkonsulent i CERT (Computer Emergency Response Team).
- Manden har ret. Jeg har set flere undersøgelser fra både USA og England, der bekræfter Guillaume Lovets forskning på området. Kriminaliteten foregår året rundt i alle døgnets timer og mange bække små, bliver som bekendt til en stor å, siger Preben Andersen.
Motivationen er da også til at få øje på, for ud over en kæmpe fortjeneste, er risikoen for at blive fanget næsten lig med nul.
- De kriminelle bliver sjældent fanget. Myndighederne har ikke ressourcer og muligheder for at arbejde på kryds og tværs af grænser, og derfor sker der næsten aldrig noget, siger Preben Andersen.
Holder kontakten via chat og IM
Kriminaliteten er ofte af økonomisk karakter.
Et typisk eksempel er en kriminel organisation, der frarøver en butik sin kundedatabase og kontokort-informationer og efterfølgende sælger dem videre til det næste led i kæden
Kontakterne mellem de kriminelle foregår ofte i fuld offentlighed via eksempelvis forummer, chat eller instant messenger-programmer.
Myndighederne må stilsiddende se til, for der er ikke ressourcer eller lovgivningsmæssig mulighed for at gøre noget.
- Køber og sælger kontakter hinanden i fuld offentlighed når de stjålne varer skal videresælges, siger Preben Andersen fra CERT.
- Vi har ikke et 'internet-politi', der holder øje med brugerne på eksempelvis chat-kanaler, og derfor har de kriminelle nærmest frit spil.