Tre personer anholdt for at lænse Nordea-kunder

Svensk politi har anholdt tre personer for groft bedrageri mod Nordeas kunder for via nettet at have lænset kontoer for en million svenske kroner. Hverken bank eller politi har nogen anelse om, hvordan det er gået til.

Tre mænd er fremstillet i Stockholms tingsrätt mistænkt for at have lænset Nordea-kunders bankkonti via nettet.

Mændene blev pågrebet i nærheden af Stockholm, og de er nu mistænkt for groft bedrageri.

Kammeranklager Henrik Rasmusson bekræfter overfor Computerworld i Sverige at de tre personer er mistænkt for at have overført penge fra uskyldige Nordea-kunders kontoer.

Stjålet en million

Det er 20 Nordea-kunder, der har haft uønsket besøg på deres konti, og gerningsmændene har lænset bankbøgerne for en million svenske kroner.

Hverken bank eller politi ved på nuværende tidspunkt, hvordan tyvene har båret sig ad med at få adgang.

Nordea har dog været udsat for en række phishing-angreb i den seneste tid, og politiet har en klar mistanke om, at episoderne er relateret til hinanden.

Phishing er et begreb, hvor uskyldige og intetanende borgere bliver franarret eksempelvis konto- og password-oplysninger.

- Det mønster, vi foreløbig har set, er, at de berøvede personer ikke har opdaterede antivirusprogrammer på deres maskiner, siger Nordeas svenske informationschef Boo Ehlin.

- Desuden har vi været udsat for en række phishing-angreb på det seneste, hvor de mistænkte muligvis har skaffet sig adgang til kundernes koder.

Han påpeger, at der ikke er en sikkerhedsbrist hos Nordea, selv om det kun er Nordea-kunder, der har været udsat for tyveriet.

- Grunden til at vi er blevet angrebet er, at vi er den største bank. Derved har røverne haft større mulighed for at ramme en fuldtræffer, siger Boo Ehlin.

Det danske system er mere sikkert

Det sikkerhedssystem, som benyttes af Nordea i Danmark er ifølge Nordea mere sikkert end det svenske.

Derfor forventer Nordea ikke en dansk gentagelse af tyverierne.

- Vi benytter et bedre sikkerhedssystem end svenskerne, fortæller pressechef i Nordea, Claus Christensen.

Han peger på, at svenskerne bruger et engangskode-system, der ikke kræver, at man har software installeret på klienten.

Nøglefil-system

- I Danmark benytter vi derimod et nøglefil-system, hvor der installeres software direkte på kundens maskine, og det giver meget højere sikkerhed, siger han.

Det svenske system er ifølge Claus Christensen følsomt overfor de phishing-angreb, som broderfolket har været plaget af i den seneste tid.

Nordea i Danmark har dog været udsat for et indbrud, hvor ulovlig indtrængen førte til, at net-tyve fik adgang til kundekonti.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere