Computerworld har levet med og af it-branchen i 25 år netop i dag.
Avisen så dagens lys i 1981, og jubilæet falder sammen med det jubilæum, de holder ude hos IBM for introduktionen af verdens første pc.
Det kan næsten ikke være et tilfælde. Eller kan det?
Det kan det og det er det.
For selv om den personlige computer har haft helt afgørende betydning for udbredelsen af informations-teknologi, der i dag i al beskedenhed udgør den civiliserede verdens rygrad i alle væsentlige samfundsmæssige afskygninger, er Computerworld ikke en avis, der skriver om computere.
Første af sin slags herhjemme
I 1981 var der intet medie, der konsekvent dækkede udviklingen i den danske it-industri, eller den internationale it-industri for den sags skyld.
Der var sporadiske erhvervshistorier, men som selvstændigt område måtte danske it-interesserede læsere søge de udenlandske medier.
Computerworld har eksisteret som ugentlig avis i USA siden 1967 og i 1980’erne var Danmark mere end klar til at få sin egen udgave.
Og fik det, da den amerikanske medie-cowboy, Patrick McGovern, kom til byen. Med den danske redaktør af Aktuel Elektronik, Torben S. Christensen, som sherif, udkom avisen første gang 8. september 1981 og Computerworld Danmark var en realitet.
Et par år senere blev firmakonstruktionen ændret, Computerworld blev lagt under IDG Danmark, med Preben Engell som utrættelig iværksætter og administrerende direktør.
Banket op til succes
Han bankede virksomheden op til succes og takkede først af i 2004 efter en turbulent periode, hvor dotcom-krisens efterdønninger og et vigende annoncemarked satte dybe spor i hele bladmarkedet.
Danske Computerworld hører stadig til hos den amerikanske IDG-koncern, International Data Group, der er stiftet af Patrick McGovern i 1963 med analysehuset IDC som omdrejningspunkt.
Men avisens fokus vil altid være den danske it-industri og ikke mindst de danske brugere.
Til gengæld trækker Computerworld på sin verdensomspændende IDG-organisation, der med egen nyhedstjeneste og magasiner, aviser og websites i 85 lande på alle syv kontinenter dækker en hel verdens it- begivenheder.
Syv chefredaktører
Computerworld har gennem årene haft i alt syv chefredaktører.
Den første var Torben S. Christensen, der var med til at etablere Computerworld i Danmark i 1981.
De første mikrodatamater var lige begyndt at dukke op i landskabet, og de var spændende for en mand som Torben S. Christensen, der var redaktør af magasinet Aktuel Elektronik.
– Jeg fik hænderne på en af de første Apple II med otte kilobyte ram og indlæsning af programmer fra kassettebånd. Der var potentiale i det her edb, og på redaktionen diskuterede vi, hvordan man kunne dække det med et magasin, fortæller Torben S. Christensen, som i dag har trukket sig mere eller mindre tilbage fra
arbejdslivet.
Den længst siddende chefredaktør er Jens Michael Damm.
I otte år, fra 1983 til 1991, stod han i spidsen for avisen i den periode, der ledte op til it-samfundets altomfattende gennembrud i 1990’erne. I dag har han sit eget kommunikations-bureau i Sønderborg.
Ømskindet
Det var dengang, it-branchen var ømskindet. Den var ikke vant til at blive taget under kærlig behandling af journalister.
– Vi testede engang to danske tekstbehandlingssystemer. Det ene vandt testen, og de andre blev enormt sure. Vi var blevet trætte af, at alle firmaerne sagde, de var verdensmestre, siger Jens Michael Damm.
Han mener, at der herskede en guldgraverstemning i itbranchen dengang, hvilket fik den til at mangle troværdighed.
- Jeg mener, at det er en hædersbetegnelse at blive kaldt for it-branchens svar på Ekstra Bladet, som vi blev ved flere lejligheder. Vi var på et fagbladsmarked, man ikke regnede for noget. Men vi dokumenterede vores uafhængighed, siger han.
Første eksemplar på gaden igen
De øvrige chefredaktører er Peter Hvidtfeldt (1991-1997), Finn Morsing (1997-2002), Rune Michaelsen (2002-2003), Arne R. Steinmark (2003-2006) samt Mikael R. Lindholm, der fortsat sidder i chefstolen.
I anledning af jubilæet har vi i fredagens trykte udgave af Computerworld vedlagt et genoptryk af den allerførste udgave af Computerworld.
I den første udgave kan man blandt andet se annoncer for edb-løsninger, der med “magnetstabilisatorer og stor reserveenergi” eliminerer fejl fra nettet – altså el-nettet.
Det burde nok kunne aftvinge en bedrevidende fnisen fra nutidsmennesket. Og der skal såmænd nok også være et par af artiklerne, der ser lidt pudsige ud i dag.
Læs meget mere om jubilæet i fredagens trykte udgave af Computerworld.