Computerspil kan skabe afhængighed

Computerspil kan give en afhængighed som kan sammenlignes med alkohol- eller cannabisafhængighed, fastslår forskere nu.

Computerspil er sjove. Men den sjove underholdning kan for nogen udvikle sig til afhængighed, som kræver gentagne stimuli, fastslår et hold forskere fra Charité University Hospital i Berlin i en ny undersøgelse.

Ifølge forskerne bygger computerspillernes afhængighed på de samme mekanismer, som opstår ved brug af alkohol og cannabis.

- Hjernens reaktioner hos folk som spiller meget computer er de samme som hos cannabis og alkohol-afhængige, siger Ralf Thalemann, som er en af lederne af det tyske forskerhold.

Rammer mere end hver 10.

Afhængigheden kommer, hvis hjernen kontinuerligt udsættes for et særligt belønningsstimulii.

Og det rammer mere end hver 10. computerspiller, viser undersøgelsen, som forskerne har udført blandt 7.000 computerspillere.

De positive stimuli udløser øgede mængder af neuro-transmitterne i hjernen, der ligesom ved stofmisbrug giver en lykkefølelse.

Ved gentagelser opstår en såkaldt afhængigheds-hukommelse.

Højere hjerneaktivitet

Forskerholdet udførte i forbindelse med undersøgelsen et forsøg, hvor 15 såkaldt normale spillere blev sammenlignet med 15 andre, som var vant til at spille computer i heftigt omfang.

Undersøgelsen afslørede ifølge forskerne, at den gruppe af forsøgspersoner som spillede heftigst, havde en signifikant højere hjerneaktivitet, når de blev forevist et foto af en scene fra et computerspil.

- Opsummerende kan man sige, at EEG og EMG-kurverne hos heftige spillere og hos alkohol og cannabis-afhængige er sammenlignelige. Belønningssystemet bliver aktiveret og positive oplevelser lagres i lagres i en afhængighedshukommelse, siger Ralf Thalemann.

I modsætning til afhængighed af alkohol og cannabis oplever de spil-afhængige ikke en fysisk afhængighed.

Det betyde rat børn og teenagere ikke behøver at droppe computerspillene fuldstændig, men kan nøjes med at lære at spille dem kontrolleret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere