SOA udfordrer virksomhederne

Tema: Et større skifte fra client/server-løsninger til databehandling med løsninger baseret på løst koblede softwarekomponenter er i støbeskeen og vil i følge Gartner være udbredt om tre til fem år.

Revolutionen er aflyst, men evolutionen ruller ubønhørligt, når det gælder SOA eller service oriented architecture.

I Danmark er det foreløbigt kun de største finanskoncerner, der har meldt ud, at de aktivt er gået i gang med det meget omfattende arbejde, som skal gennemføres, hvis SOA skal give det ønskede afkast af investeringen.

Men ifølge Computerworlds amerikanske søstermedie er udsigten fra SOA-platformen rigtig god.

201 procent i afkast

Det schweiziske forsikringsselskab Helvetia Patria Group i St. Gallen er anerkendt som en af pionererne i arbejdet med SOA.

Og forsikringshuset har siden gennemførelsen af SOA som princip for it-arbejdet for seks år siden hentet et afkast af den investering på 201 procent.

Samtidig har Helvetia Patria Group skåret 59 procent i it-omkostningerne til den internetbaserede del af forretningen.

Chefen for Helvetias eBusiness Center, Didier Beck forklarer i Computerworld US, at der for alvor er blevet pillet ved de grundlæggende forudsætninger for at drive virksomhed.

- En SOA-implementering er en lang rejse. Og man er nødt til at investere meget, før man når det ønskede niveau for fleksibilitet, siger Didier Beck.

Løst koblede komponenter

Løst koblede softwarekomponenter og services, der kan gemmes i biblioteker og genbruges i nye løsninger er to af hovedingredienserne i SOA.

Den tredje er definitionerne af de forretningsprocesser, som komponenter og services skal samles for at understøtte.

Men i Danmark er det ifølge den seneste udgave af Dansk IT og PLS Rambøll Managements ”IT i praksis” kun 26 procent af private virksomheder og 11 procent offentlige, der har sat gang i en SOA-proces.

Det er heller ikke overraskende, at det først og fremmest er finanshuse som Nordea og Nykredit, der har fortalt om deres indsats på SOA-området.

For arbejdet med at skifte til en service oriented architecture kræver en målrettet indsats fra ændring af it-arkitektur, over metoderne i udvikling og drift til håndteringen af de forretningsprocesser, som de løst koblede softwarekomponenter og services skal understøtte ved at blive genbrugt i forskellige processer og projekter.

Der er med andre ord brug for omfattende investeringer, som først langsomt bliver synlige for it-udviklere og de forretningsansvarlige, der skal sikre, at deres forretningsprocesser bliver understøttet.

Dan Thomas, som er ansvarlig for et SOA-projekt kaldet DCStat hos myndighederne i USA's hovedstad Washington DC, siger til Computerworld US:

- Flere af mine junior-udviklere tror bare, at jeg sidder og skaber overhæng. De kan ikke se værdien af genbrugstanken endnu.

Svært at håndtere for udviklere

Hos analysehuset ZapThink LLC i Baltimore forklarer Jason Bloomberg, at de kulturelle udfordringer, som er forbundet med SOA-implementering ofte er langt sværere for it-udviklere at håndtere, end arbejdet med de nye teknologier som er forbundet med SOA.

- Skiftet til SOA kræver organisatoriske ændringer på tværs af både it og langt ind i forretningen. Ofte skal udviklere arbejde sammen med folk i forretningen, som de aldrig har haft noget med at gøre, fortæller Jason Bloomberg.

- SOA er et regelsæt baseret på de bedste erfaringer. En disciplin man er nødt til at følge. For udviklere betyder det, at der er nye regler, som skal følges. Og ofte bryder de sig slet ikke om regler overhovedet, siger Jason Bloomberg fra ZapThink LLC.

Computerworld sætter i de kommende to uger fokus på SOA-universet. Læs mere på Computerworld.dk og i den trykte udgave af Computerworld på fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere