Socialdemokraterne kræver Sander ud af busken

Socialdemokraterne vil have videnskabsminister Helge Sander (V) og regeringen til at komme ud af busken og fortælle mere om, hvordan telelogningen skal udformes. Regeringen vil ikke ud med sproget, så længe arbejdet pågår.

Socialdemokraterne vil have flere oplysninger fra videnskabsminister Helge Sander (V) om regeringens lognings-planer.

- Vi har flere gange haft ministeren i samråd og stillet spørgsmål til regeringens handlingsplan om at registrere danskernes tele- og internettrafik, men hver gang har ministeren sagt, at vi må vente på de endelige lovudkast, siger Magnus Heunicke, it-ordfører i Socialdemokratiet.

Hans krav kommer efter, at at Computerworld i sidste uge kunne fortælle, at Helge Sanders oplysninger til Folketinget om telelogning er i direkte modstrid med teleselskabernes erfaringer.

Ifølge Helge Sander kan man i alle tilfælde adskille de såkaldte trafikdata - oplysninger om afsender og modtager - fra indholdet i sms og e-mail, så myndighederne i givet fald ikke behøver gemme privat indhold under overvågning.

Men det er ikke rigtigt, har en række teleselskaber og teleeksperter fastslået overfor Computerworld.

Tvivl om logning og registrering

Uenigheden understreger den tvivl, der er om telelogningen og de tekniske muligheder. Og det vil Socialdemokraterne nu have kastet lys over.

– Vi skal have sikkerhed for, at det kun er trafikdata og ikke indhold af kommunikationen, der registreres. Samtidig skal vi have sikkerhed for, at der ikke er kæmpe smuthuller i registreringen. Ellers ender det med, at den almindelige dansker bliver registreret, mens terrorister og andre med indsigt i teknologien, kan smutte udenom, siger Magnus Heunicke.

I mange tilfælde vil være muligt for terrorister og andre skurke, at kommunikere digitalt af andre kanaler end email og sms for eksempel, og dermed undgå registrering og overvågning.

Kom nu ud af busken

Magnus Heunicks opfordrer derfor Helge Sander og regeringen til at komme mere ud af busken og forklare mere om, hvordan registreringen skal foregå, og hvad den skal gøre godt for.

Magnus Heunicke vil nu prøve at alliere sig med de kritiske røster inden for regeringens mure.

De findes nemlig blandt andet i regeringspartiet Venstre, hvor flere folketingsmedlemmer har udtalt sig kritisk overfor terrorpakken og dens bestemmelser om telelogning.

– Der er faktisk flere i Venstres folketingsgruppe, som deler vores bekymring og som er opsat på, at telelogningen kun skal indføres, hvis det kan ske på et oplyst grundlag, siger Magnus Heunicke.

Skal udenlandske udbydere logge?

Der er tidligere blandt andet blevet stillet spørgsmålstegn ved, om logningen vil omfatte udenlandske udbydere af email, som har danske kunder, og om hvorvidt det vil omfatte email-servere på arbejdspladser og offentlige institutioner i Danmark.

Sidstnævnte spørgsmål er blevet stillet direkte til videnskabsminister Helge Sander af folketingsmedlem Per Clausen, men Sander har afvist at besvare spørgsmålet med henvisning til, at arbejdet med telelogningen ikke er konkret nok endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere