Symantec efterlyser rootkit-definition

Sikkerhedsfirmaet Symantec efterlyser nu en fælles definition af begrebet "rootkit", efter selskabet tidligere på ugen blev anklaget for at bruge rootkit-teknologi.

Sikkerhedsfirmaet Symantec vil nu forsøge at samle kollegaerne i sikkerhedsbranchen for at skabe enighed om en fælles definition af begrebet "rootkit", som Symantec i denne uge fik påklistret dele af selskabets software.

Rootkit dækker sædvanligvis over et programs evne til at skjule sig så dybt i systemet, at det ikke kan spores med almindelige værktøjer.

Denne kamouflage-teknik har været kendt i årevis på Unix-systemer, men er nu også begyndt at dukke op blandt ondsindede programmer, der spredes via internettet.

Symantecs Systemworks benyttede sig imidlertid af en kamouflage-lignende teknik til at beskytte den udvidede papirkurvsfunktion, der følger med programpakken.

Opdagelsen af Symantecs kamouflage-trick førte til en del debat i sikkerhedskredse, fordi det frygtes, at de gode intentioner kan misbruges.

I november sidste år blev pladeselskabet Sony BMG udsat for skarp kritik, da det kom frem, at selskabets software til kopisikring kunne misbruges til at skjule bagdørsprogrammer.

Det satte samtidig fokus på de ærlige programmers brug af kamouflage-teknikker, hvor antivirusfirmaerne Symantec og Kaspersky Lab er blevet udpeget.

Begge firmaer fastholder dog, at deres software ikke er rootkits, selvom de benytter kamouflage-teknikker.

Nu forsøger Symantec altså at få opbakning til en fælles definition af begrebet.

- Vi har allerede kontaktet IT-ISAC, et forum for sikkerhedsfirmaer og uafhængige eksperter, og spurgt, om de vil hjælpe os med at starte en åben diskussion, siger udviklingschef Vincent Weafer fra Symantec Security Response.

Ifølge Vincent Weafer ligner problemstillingen den, som har ført til arbejdet med at fastlægge en definition af begrebet spyware.

Hvorvidt en fælles definition vil ændre ved brugen af begrebet rootkit i en bredere sammenhæng, stiller teknisk chef Alan Paller fra sikkerhedsorganisationen SANS Institute spørgsmålstegn ved.

- Jeg tror ikke, du kan forhindre befolkningen i at bruge ordet på den måde, de har lyst til. Så selv hvis der fandtes en standarddefinition, så ville det ikke ændre ved den måde, ordet bliver brugt, siger Alan Paller.

Ifølge antivirusfirmaet F-Secure, som var blandt de første til at sætte fokus på rootkit-problemerne, kender selskabet blot til godt en halv snes ærlige programmer, som benytter sig af kamouflage-teknik. De fleste er ifølge F-Secure specialværktøjer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere