Trods de senere årtiers landvindinger i moderne teknologi, skal der stadig en vis menneskelig indblanding til, for at tingene kører nytårsaften.
De sikrer blandt andet driften i luftfartstrafikken, at der er telefonforbindelser til at sende nytårshilsner, og at virksomhedernes netværk står klar ved mødetid i det nye år.
Årets travleste aften
Ikke alle får lige travlt, men i TDC Overvågning forventer man faktisk en ret travl aften.
- Først på aftenen vil udlandet følge op på fejlmeldinger og høre status på de løbende sager, fortæller vagtchef Henrik Fatzler fra TDC.
Det er for eksempel amerikanske teleselskaber, der har købt sig ind på TDC's linjer. På grund af tidsforskellen har de formodentlig luft til den slags en stille nytårsformiddag.
Men det kan ifølge vagtchefen godt spidse noget til, for i Danmark begynder det at nærme sig årsskiftet.
- Senere på aftenen kommer den ultimative test på telefonsystemerne. Det er nok den hårdeste aften for telefonsystemerne i løbet af året, siger Henrik Fatzler.
Efter klokken tolv fyger beskederne og telefonsamtalerne på kryds og tværs i TDC's telefoncentraler og kabler.
Vagtchefen og fire mand vil på det tidspunkt sidde og overvåge nettet og skrue op og ned for buffer-kapaciteten på SMS-beskeder mellem abonnementer fra forskellige teleselskaber. Udover at resten af systemerne skal overvåges og holdes i gang.
Endnu fire mand vil sidde og tage imod henvendelser og deriblandt fejlmeldinger fra kundesiden, både fra private og virksomheder.
Der følges med spænding med i, hvordan vejrsituationen med sne måske vil afholde mange folk fra at rejse langt for at komme til nytårsfest, og hvordan det vil påvirke belastningen på nettet. Vil det give mere eller mindre trafik på linjerne.
- Det bliver en travl aften ud over det normale, men hvis folk ellers er i godt humør, skal det nok blive en god aften, siger Henrik Fatzler.
For ham selv er der imidlertid ingen grund til at bekymre sig. Han er selv sluppet for nytårsvagten i år.
Stille i lufthavnen - forhåbentlig
I Københavns Lufthavn ligner nytårsaften mere enhver anden dag.
Fra klokken 19.00 lørdag aften til 7.30 søndag morgen sidder systemadministrator Jan Christensen alene på overvågningsposten.
- Lufthavnen lukker aldrig, her er stadig en del mennesker om natten, fortæller han.
Lufthavnen har cirka 20.000 stik til netværket, og samtlige forbindelser skal gerne holdes kørende.
Det er også i løbet af natten, at den store planlægning af næste dags trafik finder sted, og her skal databaserne være oppe at køre, og der skal være forbindelser til rådighed på netværket.
Databaserne sender blandt andet besked videre ud til skilte-systemet, der skal holde passagererne underrettet.
Går databaserne ned, eller kollapser netværket, så bliver det en travl aften – og det vil give forsinkelser videre i systemet, så mange andre får en tung start på året nytårsdag.
- Hvis alting spiller, og der ikke er nogen røde lamper på de 20 skærme, så vil det være optimalt, siger Jan Christensen.
I givet fald vil han kunne følge med på fjernsynet. Og det er i bedste fald det, han når at fejre nytår i år.
- Det har jeg vidst i halvandet år og har derfor været indstillet på det i lang tid. Så det er ikke så surt, siger Jan Christensen
Lidt fest bliver det til
Konsulent Alex Esmann fra Nworks i Herlev har også i god tid vidst, at han ville få tjansen nytårsaften. Heller ikke hos ham er der den store utilfredshed at spore. Sådan da.
- Det er selvfølgelig lidt surt at gå glip af nytårsaften, men heller det end juleaften, siger Alex Esmann.
Nworks har specialiseret sig i netværk og driver nettene for flere store selskaber, blandt andet mejerikoncernen Arla Foods.
Alex Esmann vil kunne sidde og følge med på tv-skærmen, hvis der altså ikke er de store udfald. Meldinger om sådanne vil i givet fald ryge ind via SMS og e-mail.
Men han forventer ikke selv den store aktivitet. For de fleste kunders vedkommende er det formodentlig en af de mere stille aftener målt i udfordringer på netværkene.
Det er så i øvrigt heller ikke den helt sure tjans, Alex Esmann har fået. Med arbejdstid fra 9 til 21 kan han stadig nå hjem på kollegiet og skåle med vennerne – nogle af dem formodentlig også fra datalogi på Københavns Universitet.
- Men jeg skal på arbejde igen allerede søndag klokken ni, så det bliver ikke til det store, skynder Alex Esmann sig at tilføje.