På vej mod en offentlig SOA-infrastruktur i Danmark

De næste par måneder står den på at lave adoptionsmodel for serviceorienteret arkitektur i Videnskabsministeriets it-strategiske kontor. Modellen skal danne grundlaget for, hvordan den offentlige sektor i Danmark bedst muligt kan indføre web service.

Videnskabsministeriet skød mandag arbejdet med en adoptionsmodel for SOA (Service Orienteret Arkitektur) i gang.

Modellen skal vise vejen for, hvordan den offentlige sektor i Danmark får bygget en infrastruktur til web service.

Ved et møde i OIO-it-arkitekturforum i København mandag den 21.11 fik deltagerne lejlighed til at høre to tilkaldte SOA-eksperter, inden Lawrence Wilkes fra CBDI Forum og Chris Harding fra Open Group for UDEF og SOA skulle i gang med det praktiske arbejde i IT-strategisk kontor i Videnskabsministeriet.

SOA kan ifølge Lawrence Wilkes sammenlignes med en bestemt arkitektonisk stil, som alle forbindelser og grænseflader skal overholde for at kunne spille sammen i en i web service infrastruktur.

Når der skal bygges en offentlig dansk SOA infrastruktur, der bruger internettet, er spørgsmålet lige nu, om det er bedst at satse på ebXML-protokollen eller det sæt Web Service protokoller, der er kendt som WS*.

Det er der ikke enighed om, hverken hos brugere eller leverandører.

Derfor har Videnskabsministeriet blandt andet bedt CDBI Forum om at hjælpe med at afklare, hvad der er den bedste vej fremad for Danmark, så den offentlige sektor ikke kommer til at satse på den forkerte hest.

Lawrence Wilkes fra CBDI anbefaler WS*-protokollerne.

– Det er ikke det sjoveste tidspunkt for en offentlig myndighed som Videnskabsministeriet at gå ud med en anbefaling om en protokol til web services, for vi står lige midt i et vadested, mener Lawrence Wilkes.

Årsagen er, at OASIS-protokollen ebXML som egentlig er mest moden – men har visse administrative mangler – ser ud til at være på vej ud til fordel for WS*. De to protokoller er dog delvist overlappende.

Desværre er ikke alle WS*-protokollerne endnu ophøjet til standarder. Lawrence Wilkes regner dog med at det vil ske senest ved udgangen af 2006.

– Den gode nyhed er, at WS*-protokollerne bliver standarder, og at ebXML-protokollen vil konvergere med dem, siger Lawrence Wilkes.

WS*-protokollerne er derfor ekspertens anbefaling til hvad Videnskabsministeriet bør anbefale den offentlige sektor at bruge, om end han ikke mener, at ministeriet bør anbefale nuværende offentlige ebXML-brugere til at flygte fra protokollen, som her og nu stadig er den mest robuste.

– Men vi anbefaler nu faktisk allerede WS*-protokollerne i OIO-kataloget, siger it-arktitekt og chefkonsulent Søren Peter Nielsen fra IT-strategisk kontor.

Lawrence Wilkes og Chris Harding mener, at Danmark allerede inden starten på arbejdet med at forbinde den offentlige sektor på kryds og tværs i en web service infrastruktur er godt rustet, blandt andet takket være den offentlige sikkerhedsinfrastruktur til digital signatur.

– Sikkerhed og digital identitet bliver nøglepunkter i fremtidens offentlige web service infrastruktur, hvor udvekslingen af data styres af applikationer, siger Lawrence Wilkes.

Analyserapporter om SOA

www.oio.dk/arkitektur/soa/analyserapporter

CBDI Forum

www.cbdiforum.com

The Open Group

www.opengroup.org




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere