Windows i mobilen

I løbet af første halvdel af 2002 vil mobiltelefoner med Microsoft-logo se dagens lys. Et Windows-lignende styresystem til tredjegenerations mobiltelefoner er ved at være klar. Navnet er Stinger, og det bliver de engelsktalende europæere, der først får glæde af mobiltelefoner med styresystemet.

Stor konkurrence

Tredje generations mobiltelefoner som denne fra Panasonic vil måske have et Microsoft styresystem i fremtiden.
Microsoft vil ikke nøjes med at levere programmel til pc'er og servere. Software-giganten har for længst kastet sig over det mobile marked, idet stadig flere lommecomputere leveres med et styresystem fra Microsoft, og nu kommer turen til mobiltelefoner. En Windows-version ved navn Stinger er på vej til telefonerne.

Det er ikke så underligt, at Microsoft vil have en bid af den mobile kage. Markedet for mobiltelefoner med PDA-funktioner som kalender, adressebog, e-mail og web-browser er i stigning. De muligheder for informationssøgning som brugerne kan vælge imellem, bliver meget større med den hastighed for dataoverførsel, som næste generation af det mobile netværk kan tilbyde.

Microsoft har allerede haft pæn succes med styresystemer til Pocket PC lommecomputere. I Danmark blev der faktisk solgt flere enheder med et styresystem fra Microsoft end med Palm OS i tredje kvartal af 2001. Ifølge analyseinstituttet IDC var markedsandelen for håndholdte enheder 36,9 procent for Pocket PC eller Handheld PC og 34,4 procent for Palm OS.

Det er nu ikke fordi, der mangler konkurrence på markedet for det programmel, der skal sidde i fremtidens mobiltelefoner. Palm OS, der blandt andet kendes fra lommecomputere fra Palm og Handspring, er en oplagt kandidat, og styresystemet Symbian OS, der eksempelvis sidder i Nokia 9210 Communicator, bakkes op af elektronikgiganterne Nokia, Ericsson, Motorola, Psion og Panasonic. Fremover vil en del mobiltelefoner desuden være Java-baserede, mens andre vil have et open source styresystem.

Stinger

Styresystemet Stinger er baseret på Windows CE 3.0. Der har dog været behov for at modificere dette styresystem en hel del, for på en mobiltelefon skal strømforbruget være meget lavt, og forbruget af hukommelse skal være begrænset. Det er ikke just disse specifikationer, der har kendetegnet tidligere versioner af Windows CE.

De Windows-baserede mobiltelefoner vil have en brugergrænseflade, der ikke kræver en pen. Styreredskabet bliver sandsynligvis en lille joystick-lignende knap i stedet. Udover selve styresystemet rummer Stinger kalender, adressebog, e-mail-klient og ikke mindst en web-browser, der understøtter WML (Wireless Markup Language) og XML (Extensible Markup Language).

Med Stinger bliver det muligt for brugerne at få adgang til applikationer og tjenester, der ligger på internettet. Brugerne kan således supplere telefonens indbyggede applikationer med programmer, der kører på servere tilsluttet netværket. Programmet til denne funktion kaldes Mobile Explorer, og også her slår Microsofts .Net-strategi altså igennem.

Microsoft er ikke alene om Stinger-projektet. Hardware-producenter som Samsung og Mitsubishi arbejder sammen med Microsoft om at udvikle selve telefonerne, mens store teleoperatører som Vodafone, Telefónica og T-Mobil vil levere tjenester til platformen. Ifølge Microsoft vil Europa være det første område, der får glæde af avancerede mobiltelefoner med Microsoft styresystem, og det bliver i første halvdel af 2002. Derefter kommer turen til amerikanerne og asiaterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere