Top 100: Der er langt mellem softwarefirmaer, der med Danmark som bastion udvikler killerapplikationen, som gør skaberne rige og berømte. Alligevel lever softwarefirmaer i Danmark i bedste velgående.
Langt størsteparten af de knap 10.000 personer, der tjener til livets ophold i de 82 softwareselskaber, som deltager i Top 100-undersøgelsen, har deres daglige gang i et firma, som kan bryste sig af vækst og god økonomi.
Ifølge softwarefirmaernes seneste årsregnskaber sælger de både flere varer og tjener flere penge end året før. Selskaberne samlede omsætning røg i vejret med knap 900 millioner kroner, mens bundlinjen blev forbedret med over en halv milliard kroner.
Bred vækst
Størst fremgang har softwarefirmaer med speciale i at udvikle og sælge software til specifikke brancher, såsom SimCorp (finansielle virksomheder), TIA Technology (forsikringsbranchen) og SaxoTech (forlagsbranchen).
Top 100-vindere
Basissoftware: Forretningssoftware: ERP: Branchesoftware: |
Den udvikling er dog vendt og virksomhederne i kategorien, der blandt andre inkluderer Creuna, SuperOffice og SAS Institute, har i det seneste regnskabsår samlet tjent 39 millioner kroner.
Mestre i overskud
Softwarefirmaerne gør sig også positivt bemærket på et andet område af Top 100-undersøgelsen.
Seks ud af de 10 danske it-virksomheder med den største overskudsgrad ? et nøgletal, der siger noget om, hvor meget virksomheden skal omsætte for at genere overskud eller med andre ord, hvor dygtig virksomheden er til at udnytte markedet ? er softwareselskaber.
ERP-selskabet Microsoft Business Solutions indtager en andenplads, mens softwareselskaber som Danware, Computer Associates og Edlund også presser sig ind i Top 10.
En ting er virksomhedernes resultater, En ting er softwarevirksomhedernes gode resultater, men de giver ikke nødvendigvis et retvisende billede af, hvordan det danske softwaremarked udvikler sig. I sidste års Top 100-undersøgelse klarede de danske softwarefirmaer sig flot, på trods af, det danske softwaremarked var præget af stilstand.
Ifølge Per Andersen, administrerende direktør for analysebureauet IDC Nordic, er udviklingen vendt, og softwaremarkedet voksede i 2004 med fem procent mod en tilbagegang på en procent i 2003.
- Det er primært infrastruktur-software, der driver væksten. Software til systemmanagement, sikkerhed og storage/server viser tocifrede vækstrater, siger Per Andersen.
Denne artikel stammer fra magasinet Top 100, der følger med fredagens trykte udgave af Computerworld.