Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Det er de neuro-divergente originalers tid

Klumme: Det er pludseligt ikke længere en betingelse for at få et job eller en kone, at du deltager i afdansningsballer og sociale visitter og danser lancier hos de kendte og de smukke.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Det er fredag og verden synes på kanten af kaos.

Mens kremlologer og sinologer tidligere nærlæste Pravda og Folkets Dagblad med næsten religiøs andagt, er det nu trumpologerne, der kæmper for at tolke kaosset omkring den excentriske ex-præsident og hans følge.

Nogen burde samle alle spådommene i en database og så lave analyser på det 22. januar.

I denne klumme skal vi hygge os med at nedlægge Forsvaret (igen), hjælpe Musk med afbureaukratiseringen, en masse sjove AI-, it- og tech-ting og både et PS og et PPS, der vil gøre jeres verden til et federe sted, fordi I BÅDE lærer en ny dans OG så nemt som ingenting kan vinde et væddemål med mig om en god øl.

Men allerførst skal vi have tre sjove ting på bordet: Øl, Power-to-X og Undskyld.

Øl er godt, øljulekalendere er godt’er

I år får jeg hele to øl-julekalendere fra henholdsvis min hustru og en god ven, og de (kalenderne) kommer fra henholdsvis Thisted Bryghus og Refsvindinge.

Jeg kan kun opfordre læserne til at få december til at gå endnu bedre med den slags simple virkemidler.

Til orientering er der også gin-, portvins- og andre julekalendere. Jeg glæder mig til at lave opsamlingsevalueringer hver fredag i december.

Power-to-Ukendt - opklaret!

I sidste uge spurgte jeg: Hvad står X’et for i Power-to-X?

Der er kommet to gode svar. Et fra læser K og et fra en anden læser K.

Vi tager K2 først:

“Det er da meget nemt, ifølge denne artikel fra DTU (og så var der et link) står X for noget andet. X er jo altid den ubekendte.“

Og så K1:

“Her skal vi tilbage til skolelærdommen. X er jo altid (eller i hvert fald meget ofte) den ubekendte i ligningen. Hvilket dermed er svaret på “Hvad står X for". Går vi nu lidt videre og prøver at løse ligningen: På den ubekendte variabels plads indsættes det ønskede stof, som kan fremstilles af Power – fast, flydende eller luftformigt.

Her vil kemikeren straks opponere: Ligningen går jo ikke op, hvis vi har atomer eller molekyler på den ene side og kun elektroner på den anden. Det er nok netop dérfor, begrebet Power-to-X ikke har nogen løsning, der mangler simpelthen én eller flere komponenter i ligningen."

Tak til K1 og K2 for opklaringen. Nu forstår jeg alt.

Undskyld

Undskyld! Det hedder Kreml på dansk, ikke Kremlin, som er den engelske måde at skrive det på.

Tak til læser K3. Det var i øvrigt ikke min skyld. Jeg er uskyldig. Det var auto-correct, der gjorde det. Men undskyld alligevel.

Mere undskyld

Hvis jeg var i tvivl om, at jeg har nogle rimeligt heftige læsere, så skal jeg da love for, at jeg blev klogere af en mail, som jeg modtog, og jeg citerer:

“MEN, i dit indlæg om angrebet på bryggeriet CASTEL i CAR, så skriver du nedenstående:”på en afdeling af det franske bryggeri Castel i byen Bongi. Ja, det hedder den by altså.” Beklager, men det hedder den altså ikke. Bryggeriet ligger i CAR’s hovedstad som hedder BANGUI, og som er et meget stort hul i jorden, så lad nu være med at prøve at bestille en ferierejse dertil hos Spies , for de ved sikkert ikke hvor i verden vi er 🤡. Attentatet skete dog i marts 2023, så din ”nyhed” kommer lidt sent, se dette link:

French brewery attack flags Russia's tussle for influence in Africa.

Jeg har selv været i Bangui samt en anden ”by” laaaaangt ude på landet flere gange tilbage i 2006/07, og jeg længes absolut ikke tilbage 😣”

Sådan! Jeg har kæmpe respekt for folk, der har rejst i Afrika.

Afrika-Jørgen i Paris

ODMMO (Og Det Minder Mig Om):

Jeg havde en ven i Paris, Jørgen Ulrich, der er død for tiden.

Han arbejdede - under dække som dansk journalist - for State Department i Kissinger-æraen.

I den danske, litterære verden har der floreret mange rygter om, at han var CIA. Det var han ikke.

State Department (faktisk Kissinger) havde fået den idé at have folk, der rejste rundt i landene FØR CIA blev indsat, og en dansk journalist er altid et godt dække.

Hvis I engang støder på P1-montagen En Hankat I Paris af Christian Stentoft, så handler det om Jørgens liv - dog ikke den hemmelige del.

Nå, men Jørgen rejste til Congo og andre spændende steder i 1970’erne, hvor hotelstandarden ikke altid var helt i top, og han kunne bare ikke håndtere insekter og andet kryb.

Så han udviklede en suveræn teknik med at stille et bord op i fire spande med vand (ét ben i hver), trække et myggenet over bordet og så ellers krybe derind og drikke whisky, til han kunne sove på bordet.

Underligt nok blev han whisky-dranker af at sove på bordene rundt om i Afrika.

Han blev senere afvænnet på en eksklusiv klinik (State Department betalte) lidt udenfor Paris med en metode, der minder om den i Clockwork Orange, så han kunne ikke drikke whisky, da jeg mødte ham i midt-90’erne. Heldigvis kunne han sagtens drikke G&T og rødvin.

Forsvarsløs (aka lad os afskaffe Forsvaret)

Peter Ernstved laver jo den fremragende og lettere ubekvemme podcast Frontlinjen på Radio4.

Nu laver han så en del udsendelser sammen med “sladderdronningen” Ditte Okman, hvor de gennemgår nedlæggelsen af Forsvaret på en ret underholdende og forfærdende måde.

42 minutter inde kan man for eksmepel høre lidt om den åndssvage nedlæggelse af Flyvestation Værløse, som jeg oplevede på tæt hold i mine år i Måløv:

Jensby scorer stemmer

Men hvis man vil småfnise for alvor, skal man lytte til JBO’s podcast med samme Ernstved fra dagen før.

Man tror det jo næppe, som man sagde i rigtigt gamle dage:

Joachim på øvelse

Samtidig trumfede Troels her forleden lige de 200 milliarder til Forsvaret med yderligere 300 på Venstres årsmøde.

Det er godt nok penge, som Forsvaret ikke har set en krone af, naturligvis - det var jo bare noget man sagde, og hvis det står til politikerne kommer Forsvaret heller ikke til det.

Wammen i Finansen håber stadig, at man kan simulere og lyve indtil Trump stopper Ukraine-krigen, så man kan droppe alt det fis - jeg mener: Når man én gang har nedlagt Forsvaret (Wammen og Findsen var et formidabelt par), så ER det sguda dødssygt at skulle begynde forfra og bygge kaserner, hyre folk, lave depoter og hvad ved jeg.

For slet ikke at tale om at købe skibe, der kan sejle og fly, der kan flyve.

Sådan noget gedigent, overflødigt pjank, tænker den gode socialdemokrat.

Hybridkrigen er imens i fuld gang. Brandene på Børsen, Skat og Novo samt overrevne kabler mv taler det sprog, KRINK-landene kan tale. M

en heldigvis sker der endnu større ting i verden. Trump og Musk går til kamp mod de amerikanske djøfere.

Musk og bureaukratiet

Disrupter-In-Chief (DIC…) kaldes han nu om dage. Selvfølgelig er Musk allerede begyndt at irritere Trumps folk, fordi han som altid blander sig i alt og altid ved præcist, hvad der skal gøres.

Ligesom danske erhvervsfolk, der kaster sig ind i politik og bagefter skriver en bog, der forklarer, at de ikke fejlede.

Desværre har Musk også været åndssvag succesfuld med langt flere og langt større ting end alle andre, så det er klart, at han irriterer alt og alle OG tror på, at han kan afbureaukratisere.

Men det er decideret en rottweilerhan-opgave (fænomenet er dokumenteret i klummen fra sidste uge) at nedbringe bureaukratiet i USA (lidt nemmere end i Danmark, bevars, men stadigt meget svært).

Lidt tal-gymnastik: Budgettet er på 6,8 trillioner dollars.

De bruger 75 procent af disse penge på tre ting: Afbetaling på gælden, pensioner og sundhed.

De sidste 25 procent er delt ligeligt mellem militæret og resten af den offentlige sektor: Transport, uddannelse, videnskab, nationalparker, politi, kunst, miljø og hvad har vi.

Altså 0,9 trillioner til militæret og det samme til resten af biksen.

Og Musk vil spare to trillioner.

Lige nu har vi og de vist ikke lyst til, at de skærer voldsomt i militæret, blandt andet på grund af Rusland og Kina, og fordi vi nasserøve så skal til at betale det, som vi altid har lovet at gøre, men aldrig har gjort.

Så alt i alt ligner det en hård øvelse for mr. Musk.

Han kunne selvfølgelig foreslå at hæve pensionsalderen og den slags - det er jo altid virkeligt populært. Og sænke tilskuddet til medicin, som også vil vække jubel .

Måske kan Trump rent faktisk forklare pøblen, at det er en god idé (det er det jo faktuelt, men han har lovet dem noget andet).

Måske kan Musk lave mirakler. Han kan endda lave Fogh-manøvren med at flytte en stor, offentlig ting (Skat) til Ringkøbing i håbet om, at alle bare selv siger op.

I USA kunne det være Anchorage, Alaska eller Natchez, Louisiana, som man truede med.

Det bliver spændende at se.

Her er mit forslag: Vi sender en delegation fra samtlige politiske partier i Danmark til den der golfbane i Florida for at belære ham om vores erfaringer med afbureaukratisering OG sælge Grønland samtidig, så han føler, at det er en fed deal. Det kunne være spas.

AI, Ai, ai

Da ChatGPT erobrede verden for præcist to år siden, sendte Google-bossen en mail ud til alle ansatte, hvor han sagde, at de stod med en “Code Red”-situation.

Og nu har ChatGPT tilføjet en globus, der kaldes SearchGPT. Jeg har brugt den ivrigt, og den er god. Man slipper for alt bøvlet med Google Search.

Men tag ikke bare mit ord for det: Claus Nygaard, der laver et godt AI-nyhedsbrev, har testet SearchGPT, Perplexity AI (der har GPT4 som motor bag facaden) OG Google Search mod hinanden med henblik på at finde brugbare resultater ved søgning på internettet.

SearchGPT scorede 50 point i testen og de to andre det halve. Bum.

The Voice

Den nye stemme-ting hos ChatGPT er ved at blive rullet ud i EU nu, og derudover kan den “app,” som de har til Windows, Mac og mobilerne også snart “se” dig og skærmen, mens du taler med den.

Jeg fik mig en fin snak med den i går om at flytte et Oracle-baseret system over på noget hurlumhej, og den var meget empatisk og spurgte, om jeg nu også havde husket at mappe tingene på en god måde.

Som Anders Saugstrup forudsagde for snart et år siden, så kan det blive en god ting for de gamle, de ensomme og de demente - og ikke mindst for sådan nogle som mig, der fortæller den samme historie mange gange - fordi den altid er høflig, lyttende og meeeget forstående.

ADHD, mutanter og teknologi

Apropos ADHD, som jeg skrev om i sidste uge: Det nye og gamle, men totalt hotte, ord er “neuro-divergent”, som betyder, at en persons hjerne skiller sig ud fra mængden.

I gamle dage hed de originaler. Jeg plejer at kalde dem mutanter - de ligner mennesker, men opfører sig lidt underligt og tænker på underlige måder, så de bliver aldrig rigtigt en del af det jordiske parnas, selv om de prøver.

Vedkommende kan for eksempel være en mand - nej, undskyld, det var bare et forsøg på at være sjov, så jeg begynder lige forfra: Vedkommende kan for eksempel være autist.

Bankman-Fried blev diagnosticeret som en sådan under retssagen. Musk har endda forsøgt at sige vittigheder om sig selv (fordi han er Heisenbergerer eller hvad det nu hedder) i Saturday Night Live. Der er en del eksempler.

Det interessante spørgsmål er, hvordan det kan være, at Meget Mærkelige Mænd pludselig kan blive så afsindigt rige og succesfulde, at de kan styre alt muligt rundt om i verden.

Svaret er teknologi, for dét kræver ikke, at du deltager i afdansningsballer og sociale visitter, endsige danser lancier, hos de kendte og de smukke for at kunne få et job eller en kone.

Det kan man høre meget mere om i en af de bedste podcasts, som jeg nogensinde har hørt (tak til chefredaktøren for tippet).

Cybersikkerhed, aka. status på KBD

Der er kommet friske kræfter til de gamle i flokken bag Kalvebod Brygge-Deklarationen (KBD), og det betyder, at den får et bedre navn og endda et logo.

Jeg synes, at det er fint. Nu har vi fået et ministerium for civilforsvar uden noget at gøre godt med, vi har fået revet nogle ubetydelige ting ud fra CfCS, og vi får hele tiden at vide, at denne uges digitaliseringsminister nok skal fixe alt muligt.

Så vi i KBD, under ledelse af vores frygtløse leder John Foley, må lave Tradition & Fornyelse-manøvren som alle andre. Vi må lade fortiden være fortid, slå en streg i vandet og se fremad.

Standby. Der kommer snart nyt. Vent slut.

Ugens tech-bøde

Og sidst, men ikke mindst: Endnu en bøde til Google fra EU. Denne gang vist på 600 millioner euro.

Nå, siger jeg. Pyt, siger Google. Det er ligesom med p-bøder her i København. Man kan i praksis ikke undgå dem, hvis man vil noget som helst. Nå & pyt.

Det var tyske maskinstormere, der fandt på GDPR, og Gud Bevare Dem for det.

Men at EU ender med at være en samling lande, der udvikler forordninger i stedet for teknologi, bliver et større og større problem. Djøf frem for disruption. Også på det område vinder USA på grund af deres større frihedsgrad.

Det var det! Den næste klumme er den sidste før december, og SÅ skal vi have det sjovt. Hold ud! Tænd stearinlys og gør hverdagen til en fest, men vær forsigtig med el-cyklerne derude. Og hold jer fra pseudo-bryggeriet Anarchists julebryg - den er helt usædvanlig sur på den sure måde. Tips vedrørende juleøl modtages forresten gerne på mogensxy@gmail.com. God weekend.

PS: Flytte-boogie - en ny dans
Jeg var med til en flytning i søndags, hvor jeg blev præsenteret for den mest gennemførte poseflytning til dato, idét deres temmelig mange bøger var pakket i lidt over 100 gule Netto-plastic-bæreposer.

Normalt siger flyttefolk jo, at alt, hvad der er pakket i kasser, tager 20 procent af tiden, mens de sidste stumper og smuler (ironi kan forekomme) tager 80 procent.

Men jeg må indrømme, at gule Netto-poser, hvor bøgerne er stablede pænt næsten til toppen, er virkeligt effektive, så jeg må revidere mine for- og lærdomme vedrørende poseflytninger.

Der findes i øvrigt en ting, der er værre end poseflytninger, nemlig elastikflytninger, hvor tingene måske, og måske ikke, skal flyttes enkeltvis og/eller er sat lidt løseligt sammen med elastikker, snor, bælter fra badekåben, og hvad man ellers har. De tager en del mere tid. Det var salig Mogens Egan, der opfandt dét udtryk.

Under tømning af flyttevognen, hvor jeg tog tingene fra ladet og flyttede ned på rampen, så folk kunne tage dem, blev jeg også præsenteret for et fedt begreb af en ung, meget stærk, mand:

“Flytte-boogie” er den bevægelse man laver, når man konstant bøjer ryggen for at række ting ned til de andre, retter sig op og griber den næste ting, and repeat.

Næste gang jeg er på dansegulvet til for eksempel Johnny Madsen-sangene Halgal Halbal, Alamo eller Checkpoint Charlie (“Det godt nok farlig/På Checkpoint Charlie”) vil jeg danse Flytte-Boogie.

PPS: Væd med mig
Jeg forudsiger: 21. januar stopper Trump al hjælp til Ukraine (fordi russerne har Kompromat på ham - husk at genlæse Christopher Steele-dossieret, for eksempel her), og Europa vil være nødt til at træde ind, fordi de udmærket ved, hvad Putin vil gøre efter at have erobret hele Ukraine (bornholmerne skal nok til at støve mindestenen for de faldne russere 1945-46 af).

Samlet set er Europa langt stærkere end Rusland både militært og økonomisk, men de europæiske lande kan ikke finde ud af at samle sig, og Ungarn og Østrig vil støtte Putin/Putout alt, hvad de kan slippe afsted med.

Så der bliver en del ballade, og måske også et par små, søde, taktiske nukes leveret fra Hviderusland.

Jeg har ikke selv fundet på det her - jeg har det fra seneste podcast fra Det Hemmeligste Af Det Hemmelige-gutterne, der har Yuri Felshtinsky i studiet.

Det vil jeg gerne vædde en god øl på - altså at Yuri får ret - og jeg vil gerne tabe!

Skriv til mig på mogensxy@gmail.com, hvis du er på, og angiv den øl, som du ønsker at stille op med i væddemålet.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.