Artikel top billede

(Foto: Courtney Bacon/U.S. Army)

Microsoft tabte milliarder på Hololens-brillen: Nu hænger kæmpe forsvarskontrakt i en tynd tråd

Efter at Microsoft droppede Hololens, tyder meget på, at selskabet også skruer væsentligt ned for ambitionerne, når det gælder en militærudgave af brillen.

For nylig meddelte Microsoft, at selskabet både vil stoppe produktionen og supporten af selskabets augmented reality-brille, HoloLens 2.

Ifølge mediet Business Insider har det betydet, at der nu bliver sat spørgsmålstegn ved fremtiden for en lignende brille, som Microsoft i øjeblikket udvikler for det amerikanske forsvar.

Brillen går under navnet Integrated Visual Augmentation System (IVAS), og så sent som i 2021 indgik Microsoft en 10-årig kontrakt til en værdi af 22 milliarder dollar med det amerikanske militær om produktion og levering af mindst 120.000 IVAS-headset.

Men ifølge Business Insiders kilder bliver et stort antal af de folk, som arbejdede på projektet, i øjeblikket flyttet til andre projekter hos Microsoft.

Investerer ikke i store opdateringer

Ifølge mediets oplysninger har det den konsekvens, at der ikke længere bliver investeret i store innovative opdateringer til IVAS-programmet, men i stedet fokuserer Microsoft på små løbende opdateringer, som forsvaret selv må betale.

IVAS-projektet bygger i høj grad på Hololens-teknologien, og det er gennem årene også blevet mødt med kritik fra folk, der har testet det i militæret.

Eksempelvis er brillerne blevet kritiseret for at være for store og begrænse soldaternes synsfelt, mens andre har kritiseret brillerne for at udlede så meget lys, at soldaterne, der bruger brillen, vil kunne blive identificeret af fjenden.

Sidst men ikke mindst har nogle soldater også klaget over søsyge og kvalme, når de har brugt brillen.

“Vi vil fortsætte med at investere i mixed reality med egne softwareløsninger og -tjenester og i samarbejde med det bredere økosystem for mobiltelefoner og mixed reality-hardware. Derudover er vi fortsat fuldt engagerede i IVAS-programmet med det amerikanske forsvarsministerium,” siger en talsperson fra Microsoft til Business Insider.

Microsofts HoloLens-brille fik stor opmærksomhed, da den første version blev lanceret i 2016, men brillen blev aldrig en økonomisk succes. I 2022 valgte Microsoft således at trække stikket på planerne om at lancere en tredje version, og for nylig valgte selskabet altså at stoppe produktionen af HoloLens 2.

Business Insider vurderer, at Microsoft samlet set kan have tabt fem milliarder dollar eller omkring 35 milliarder danske kroner på projektet.