Artikel top billede

Robotstøvsugere råbte pludseligt racistiske bandeord: Kinesisk producent af robotstøvsugere hacket

Flere steder i USA blev en hær af smarte støvsugere hacket. Dagligdagens dimser kobles i stigende grad på internettet, men det indebærer betydelige risici - for it-sikkerheden halter ofte.

Jeg bryder mig virkelig ikke om at støvsuge.

Men jeg har endnu ikke investeret i en robotstøvsuger. Og jeg tror heller ikke, at den ryger på ønskelisten til jul i år.

For en lille bataljon af robotstøvsugere af det kinesiske mærke Ecovacs' Deebot X2 er netop blevet hacket og overtaget i en række amerikanske byer, hvor den lille selvkørende maskine på størrelse med et tærtefad pludselig kom med racistiske tilråb:

“Fuck niggas,” sagde støvsugeren, imens den sugede fnug og støv op, skriver flere amerikanske medier blandt andet Vice.

Det er ikke første gang, at støvsugere fra den kinesiske producent er blevet hacket, eller dens kamera har optaget videoer af ejernes hjem.

Flere og flere dagligdags-dimser kobles på internettet, men producenterne patcher kun sjældent sikkerheds-hullerne så køleskabe, kaffemaskiner eller kameraer kan udnyttes.

En problematik som Carsten Træholt fra Alexandra Instituttet tilknyttet Aarhus Universitet også tidligere har påpeget.

"Der er et kæmpe behov for at få styr på IoT-sikkerheden. Der er masser af eksempler, hvor folk er kommet galt af sted, fordi deres IoT-produkt er blevet hacket. Det koster både tid og penge, og samtidig har virksomhederne et ansvar,” lød det for et par måneder siden fra Carsten Træholt, Quality Assurance Manager hos Alexandra Instituttet.

Men der er også en mere alvorlig side, hvor de digitale dimser kan bruges som indgangsvinkel til en computer eller netværk og dermed forværre endnu mere skade.

EUs kommende Cyber Resilience Act har som en af sine hjørnesten, at producenter skal sikre IoT-produter.