DK får fjerdeplads til EM i cybersikkerhed:"Danmark har vist vi stadig kan gnubbe skuldre med de allerstørste"

Artikel top billede

(Foto: Lasse Møller Badstue)

LIGE NU: Danmark må nøjes med en fjerdeplads til EM i cybersikkerhed: "Danmark har vist vi stadig kan gnubbe skuldre med de allerstørste."

EM i cybersikkerhed, Torino. Afstanden til storfavoritten Tyskland var for stor, selvom Danmark klarede sig overraskende godt i Attack & Defense, hvor det blev til en tredjeplads.

Danmark må nøjes med en fjerdeplads til EM i cybersikkerhed.

"Danmark har vist vi stadig kan gnubbe skuldre med de allerstørste. Vi ligger lige efter nogle af de største lande i Europa," siger Jens Myrup Pedersen.

Det står klart efter, at Tyskland, Italien og Polen lige akkurat har skrabet flere point sammen i løbet af mesterskabets to dage - ikke mange point adskiller Danmark fra en podieplads, men det kunne desværre ikke lade sig gøre

Holdet er skuffet. Med en guld- og bronzemedalje henholdsvis forrige og sidste år, så var forventningerne skruet tårnhøjt op for atleterne mellem 19-24 år.

Landstræner Jens Myrup Pedersen har også svært ved at skjule sin skuffelse, selvom han lægger vægt på, at lille Danmark i tre år i streg er at finde i top fem over Europas bedste hackere under 25.

“Det er en stor bedrift. Jeg er stadig stolt af holdet, men vi håbede alle sammen på endnu en medalje,” siger han kort efter aftenens awardshow, men uddyber:

"Men næste år er ambitionen, at vi bringer pokalen hjem til Danmark."

Så tæt på en podieplads

Hos atleterne er der også en anelse skuffelse at spore. Når man er vant til at vinde, så gør et nederlag ekstra ondt.

Cyberlandsholdet har over to intensive dage konkurreret i to forskellige discipliner. Den første var en slags Jeopardy, hvor der i alt var 30 puzzles, som de 370 atleter skulle løse. Kategorierne strakte sig blandt andet over kryptografi, reverse engineering og hardware.

Det føles næsten som at bøje realitet. For mig er det det tætteste på magi, vi har,” fortalte den danske deltager Polly Clémentine Nielsen Boutet-Livoff i onsdags til Computerworld.

Samtidig skulle de låse en masse challenges for få adgang til bestemte exploits, som kunne bruges angribe til de 36 andre nationer. Danmark kom ind på en tredjeplads i den kategori.

Men onsdagens femteplads skubbede altså lige akkurat Danmark ned fra podiet.

European Cyber Security Challenge afholdes i Danmark i 2027.