Artikel top billede

Ledelse: Sådan opnår du både bedre performance og et bedre arbejdsliv for medarbejderne

Ny bog sætter fokus på selvledende organisationer, som ifølge forfatterne kan give medarbejdere mindre stress og mere motivation og dermed øge produktiviteten.

Både organisationer og medarbejdere kæmper i disse år med stress og mistrivsel, samtidig med at man bliver mødt med krav om mere effektivitet og øget produktion.

Men måske kan begge udfordringer løses ved at ændre i organisationens grundlæggende struktur og skabe et fladere hierarki, hvor medarbejderne i stigende grad leder sig selv.

Det er en af de interessante teser i ledelsesbogen ”Mindre hierarki, mere ledelse” af Helge Hvid og Tobias Berggren Jensen, som udkom for nylig.

Helge Hvid er professor emeritus ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, mens Tobias Berggren Jensen er ekstern lektor på Copenhagen Business School.

Forfatterne understreger i bogen, hvordan de generelt oplever en interesse for øget frisættelse og selvorganisering og har måske nok mest haft fokus på den offentlige sektor i deres virke.

Men der er ingen grund til at tro, at mange af bogens løsningsforslag ikke også vil kunne bruges i den private sektor.

Bogen fungerer især godt, når forfatterne kobler deres teoretiske viden med praktiske erfaringer med at etablere og fastholde en helt eller delvist selvledende organisation.

For det er i høj grad en bog rettet mod praktikere, der gerne vil bruge selvledelse og selvorganisering, og som med ”Mindre hierarki, mere ledelse” både får indblik i dilemmaer, udfordringer og muligheder i tilgangen.

Ifølge Hvid og Berggren Jensen kan man forbedre sin organisations performance ved at indføre selvorganisering.

Det skyldes ifølge forfatterne, at medarbejderne oplever en større grad af ansvar og et generelt bedre arbejdsliv, når de får mulighed for selv at træffe beslutninger og have indflydelse – hvilket i sig selv øger engagement og motivation og dermed en øget produktivitet.

Det forbedrede arbejdsliv betyder så samtidig, at medarbejderne oplever mindre stress og mistrivsel.

Så hvis man lykkes med at ændre sin organisation og sætte mere af ledelsesopgaven fri, kan man altså ifølge bogen opnå to af de helt store mål.

Samtidig sætter forfatterne også fokus på udfordringerne i tilgangen – for hvad skal man egentlig med ledere i den selvledende organisation?

Men bare rolig, der er ifølge bogen stadig brug for ledere i en selvledet organisation, hvor lederne til gengæld kan slippe for at agere flaskehalse og træffe samtlige små og store beslutninger.

”Mindre hierarki, mere ledelse” er en let tilgængelig bog, som giver gode perspektiver til en ledelse, som ikke er bundet til de klassiske hierarkiske strukturer.

Bogen er fyldt med gode eksempler på, hvordan andre organisationer har taget den selvledende organisering til sig, så den er lige til at tage i brug.

Titel: Mindre hierarki, mere ledelse.

Forfattere: Helge Hvid og Tobias Berggren Jensen.