Det danske it-arbejdsmarked er ramt af usikkerhed – og årsagerne er mange.
Det handler blandt andet om geopolitisk uro, en svingende renteudvikling og forsigtighed på de internationale eksportmarkeder, der har skabt et klima, hvor væksttallene, der tidligere tegnede en solstrålehistorie for især it-branchen, nu har mistet fart.
Branchen oplevede i første halvår af 2024 en beskeden omsætningsstigning på 1,2 procent.
Samtidig kan det øvrige erhvervsliv notere sig et fald på 1,5 procent i samme periode, hvilket bekræfter, at den danske it-sektor, selv når den bremser op, klarer sig relativt godt.
Alligevel er det tydeligt, at branchens høje vækstniveau fra tidligere år er svundet ind, og særligt på arbejdsmarkedet mærkes konsekvenserne.
Det viser nye branchetal fra IT-Branchen, som indikerer, at it-sektoren lader til at træde på bremsen, hvad antallet af opslåede stillinger angår.
Nedgang i jobopslag
Ser man på udviklingen af it-stillingsannoncer på jobindex.dk og Computerworld it-jobbank, så er der sket et dramatisk fald over den seneste periode, hvor antallet af stillingsannoncer er faldet med hele 13 procent sammenlignet med sidste år.
Det gør it-branchen til den branche, der oplever det største fald lige nu.
”Vi kommer fra et niveau, hvor der måske var ordrer til at kunne ansætte 10-20 nye medarbejdere med det samme,til at der måske nu kun er ordrer til fem nye medarbejdere. Så det er stadig en branche i vækst. Den er blot mindre en for nogle år siden,” siger Natasha Friis Saxberg, der er administrerende direktør i IT-Branchen, i forbindelse med tallene.
Usikkerheden har dog ikke kun ramt jobopslagene. It-eksporten er ligeledes gået tilbage, med et fald på 1,7 procent i første halvår af 2024.
Eksporten, der tidligere har udgjort en solid andel af branchens samlede omsætning, er nu faldet til 32,1 procent mod 34,5 procent året før.
Lønnen stiger
På trods af nedgangen i jobopslag og en afdæmpet vækst, så stiger lønningerne fortsat i it-sektoren.
Ifølge branchetal er gennemsnitslønnen i juni 2024 steget med fire procent til 55.027 kroner om måneden.
"Når markedet stopper lidt op, og der bliver længere mellem ordrerne, er det vigtigt, at man kan holde på og tiltrække de dygtigste medarbejdere. For de bliver afgørende for, hvordan virksomheden klarer sig igennem en tid med lavere vækst,” siger Natasha Friis Saxberg.
Det skaber en udfordring for virksomhederne, der nu ser sig nødsaget til at hæve lønningerne for at fastholde deres mest værdifulde talenter, selv om presset på indtægterne øges.
Ifølge den administrerende direktør i IT-Branchen, så er der tale om et "disproportionalt forhold mellem stigende lønninger, uden at det afspejles i de priser, som kunderne faktureres," hvilket ifølge hende gør det vanskeligere for mange virksomheder at opretholde deres profitabilitet.