Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

USA overvejer at tvinge Google til at afhænde vigtige forretninger - herunder Chrome-browseren og Android-systemet

Meldingen kaster mere brænde på bålet i den verserende sag om, at Google – der står for over 90 procent af alle internet-søgninger i verden – har opbygget og opretholder et ulovligt monopol inden for online-søgninger.

USA's regering overvejer at få det amerikanske justitsministerium til at tvinge Google, ejet af Alphabet, til at sælge dele af sin forretning, herunder Chrome-browseren og Android-operativsystemet.

Det meldte den amerikanske regering i går, tirsdag.

Meldingen kaster mere brænde på bålet i den verserende sag om, at Google – der står for over 90 procent af alle internet-søgninger i verden – har opbygget og opretholder et ulovligt monopol inden for online-søgninger.

Netop det fastslog en amerikansk dommer i august.

Derfor har det amerikanske justitsministerium foreslået en række tiltag, der kan ændre den måde, amerikanerne finder information på internettet, mindske Googles indtægter og give konkurrenterne mere plads til at vokse.

"For at afhjælpe skaderne fuldt ud, skal vi ikke blot afslutte Googles kontrol over distributionen i dag, men også sikre, at Google ikke kan kontrollere distributionen i fremtiden," sagde Justitsministeriet i august.

Og nu får de altså et input fra den amerikanske regering om, at Googles forretninger helt skal sælges for at mindske søgegigantens monopol.

De amerikanske myndigheder overvejer også at få domstolen til at stoppe Googles praksis med at betale virksomheder, såsom Apple, for at have deres søgemaskine som standard på nye enheder.

I 2021 betalte Google omkring 26,3 milliarder dollars for at sikre, at deres søgemaskine forblev standardvalget på smartphones og browsere, hvilket har styrket deres markedsandel.

Google har meddelt, at de planlægger at appellere sagen og kaldte forslagene "radikale".

Virksomheden hævder, at deres søgemaskine har vundet brugernes gunst på grund af dens kvalitet, og at der er stærk konkurrence fra andre som Amazon og specialiserede søgemaskiner.

Ifølge Google kan brugerne frit vælge en anden søgemaskine som standard, hvis de ønsker det.

Justitsministeriets endelige forslag forventes at blive fremlagt for domstolen senest den 20. november, og Google har frist til den 20. december til at foreslå sine egne løsninger.

Googles moderselskab, Alphabet, er verdens fjerdestørste virksomhed med en markedsværdi på over to billioner dollar.

Vil også bremse Googles kunstige intelligens

Tiltagene, som Justitsministeriet foreslår, omfatter også at forhindre Google i at dominere det hurtigt voksende marked for kunstig intelligens.

Som en del af bestræbelserne på at forhindre, at Google får kontrol over kunstig intelligens, har Justitsministeriet foreslået, at de data og modeller, Google bruger til deres søgemaskine og AI-drevne funktioner, skal gøres tilgængelige for konkurrenter.

Derudover overvejer man at begrænse Googles adgang til indhold, der kan bruges til at træne AI-modeller, og give hjemmesider mulighed for at fravælge, at deres indhold bruges af Google.

Google har advaret om, at regeringens forslag kan skade AI-industrien og risikere at hæmme innovationen i en kritisk fase.

Alphabet og Google står over for stigende pres fra konkurrenter og antitrust-myndigheder.

Udover denne sag er Google også blevet pålagt at åbne sin app-butik, Google Play, for større konkurrence, hvilket betyder, at Android-apps nu kan tilbydes fra andre app-stores end Googles egen.

Sagen er en del af en bredere indsats fra USA's regering for at tage fat på monopoldannelse i teknologisektoren, hvor også virksomheder som Meta, Amazon og Apple er blevet beskyldt for at opretholde ulovlige monopoler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere


Compliance Day 2024: Faret vild i regulativer og direktiver? Få overblik over dem alle

Få et overblik over, hvordan du holder din virksomhed og organisation compliant uden at overimplementere og dermed undgår at bruge unødige ressourcer. Du får desuden indsigt i en række digitale værktøjer, som kan give dig ro i maven og hjælpe dig i dit arbejde med at holde virksomheden compliant på alle punkter.

30. oktober 2024 | Læs mere