Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Snart kan du slette Apples standard-apps som Safari, Beskeder, App Store og Safari på iPhones

Apple vil ændre, hvordan brugerne vælger browserindstillinger i EU, tilføje et dedikeret afsnit til ændring af standardapps og gøre det muligt at slette flere af selskabets standard-apps, hvilket hidtil har været umuligt.

Efter pres fra EU blev Apple i løbet af foråret tvunget til at give iPhone-brugere mulighed for at vælge alternativer til Apples egen standardbrowser, Safari.

Det skete, efter at EU's omfattende Digital Markets Act (DMA) trådte i kraft den 7. marts, som blandt andet skal skabe mere konkurrence for it-selskaber i EU.

Men EU var ikke tilfreds med Apples initiativ – for først når brugerne åbnede Safari-browseren, blev de spurgt om, hvilken browser de foretrak.

Derfor indledte EU-Kommissionen en undersøgelse for at tjekke, hvorvidt Apples foranstaltninger er tilstrækkeligt effektive til at overholde konkurrencereglerne.

Og nu foretager Apple endnu flere ændringer.

I en opdatering senere på året vil Apple-brugere kunne vælge en standardbrowser direkte fra en "dedikeret valgskærm", der viser en liste med 12 browsere med korte beskrivelser.

Den browser, brugeren vælger, vil derefter automatisk blive downloadet, siger Apple.

Derudover vil Apple gøre det muligt for iPhone-brugere at fravælge Apples egne standardapps – og helt slette dem fra iPhones, hvilket hidtil har været umuligt.

Brugerne vil kunne slette visse Apple-skabte apps som App Store, Beskeder, Kamera, Fotos og Safari. Kun Indstillinger og Telefon-apps vil ikke kunne slettes.

Apple planlægger også at indføre en særlig funktion til valg af standardapps, hvor en bruger vil kunne indstille standardindstillinger for beskeder, telefonopkald, spamfiltre, adgangskodeadministratorer og tastaturer.