Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Generativ AI bliver en dyr fornøjelse for virksomhederne: Gartner forudser eksplosiv vækst i de globale it-udgifter i 2024

Ifølge analysehuset vil der ske en stor stigning i verdens globale it-udgifter i løbet af året. ”GenAI minder mest om en skat” for virksomheder, lyder det.

Analysevirksomheden Gartner forudser, at organisationer og virksomheders it-udgifter vil stige globalt i løbet af i år.

Gartner forventer, at de verdensomspændende it-udgifter i 2024 vil ramme 5.260 milliarder dollar – svarende til svimlende 35.896 milliarder kroner.

Det svarer til en vækst på 7,5 procent i forhold til de globale udgifter til it i 2023.

Den store stigning skyldes verdens største trend inden for teknologi, nemlig generativ AI, meddeler analysehuset. Og det er ikke kun en fordel for organisationer, at denne teknologi bredes ud, for det er nemlig dyrt.

"Generativ AI (GenAI) mærkes på tværs af alle teknologisegmenter og undersegmenter, men ikke til alles fordel," udtaler John-David Lovelock, analytiker hos Gartner, i en meddelelse og fortsætter:

"Nogle stigninger i softwareudgifter kan tilskrives GenAI, men for en softwarevirksomhed minder GenAI mest om en skat. Indtægtsgevinster fra salget af GenAI-tilføjelser eller tokens strømmer tilbage til deres AI-modeludbyder."

Datacentersystemer stiger voldsomt

Også udgifterne til datacentersystemer forventes at stige voldsomt som følge af AI-bølgen. Gartner forudser, at disse udgifter vil stige med 24 procent i forhold til sidste år.

"GenAIs computerkraftbehov mærkes på tværs af datacentret, og udgifterne i det segment afspejler denne glubende efterspørgsel," siger Lovelock.

Udgifter til software forventes at stige med 12,6 procent, mens udgifterne til nyt hardware som pc’er og telefoner forventes at stige med 5,4 procent. Hertil kommer eksterne it-tjenester, som ventes at stige med 7,1 procent og kommunikationstjenester, som ventes at stige med 3,2 procent.

CIO’erne er ved at vågne

Selvom 7,5 procent på et år er en stor stigning i udgifter, har Gartner tidligere forudset, at stigningen ville være større.

Forbruget af blandt andet konsulentydelser og teknologiimplemenntering er ikke vokset så hurtigt som ventet. Men nu forventer Gartner, at it-cheferne er begyndt at vågne op.

"Forandringstrætheden i CIO'er, som vi så i starten af ​​året, er nu aftaget, og kontraktefterslæbet, der går tilbage til tredje kvartal af 2023, er ved at blive ryddet op. Vi forventer at se et større hastværk mod slutningen af ​​året for at indhente for den langsomme start," udtaler Lovelock.

Du kan se udgifterne i denne tabel: