Artikel top billede

(Foto: unsplash)

Google Workspace splittes op i regioner: Virksomheder kan nu selv bestemme, hvor deres data opbevares

Det bliver fremover lettere for brugere af Google Workspace at styre, hvor data skal placeres, og hvem der skal have adgang til disse data.

Privatliv, sikkerhed og beskyttelse er alle emner, der fylder, når man taler om opbevaring af data.

I den forbindelse introducerer Google Workspace nu muligheden for selv at bestemme, hvor man vil opbevare sine data. Det sker ved lanceringen af det, som selskabet kalder for ’regional data storage’ for sine kunder.

Det betyder ifølge Google, at kunderne fremover vil få en ny grad af kontrol og sikkerhed.

Tidligere har man i Danmark set den såkaldte Chromebook-sag, hvor Datatilsynet konkluderede, at brugen af Chromebooks og Google Workspace for Education ikke overholdt GDPR-reglerne, hvilket førte til øjeblikkelige påbud til 52 kommuner – heriblandt Helsingør.

Sidenhen er der kommet en løsning mellem parterne.

Det er dog svært at vurdere, om denne løsning også ville have været en vej til at komme uden om de GDPR-udfordringer, der var i Chromebook-sagen.

Kunder får mere kontrol over data

Denne nye funktion kommer som en del af "assured controls plus", som er et værktøj designet til at give Google Workspace-kunder mere præcise kontrolmuligheder over deres datahåndtering.

Virksomheder kan nu specifikt angive, om deres data skal behandles inden for EU eller USA.

Valget af EU som datacenter garanterer, at behandling og opbevaring af data foregår inden for EU's datasikkerhedsrammer, lyder det.

Dette skridt er ikke mindst vigtigt, da det adresserer bekymringer omkring den amerikanske regerings ret til at anmode om data fra cloud-udbydere, som har været et af de punkter, som har vakt bekymring på tværs af EU.

Kan udelukke amerikanske Google-teams fra at behandle data

Foruden valget af dataopbevaring tilbyder Google også avancerede administratorfunktioner.

Disse inkluderer muligheden for at finjustere præcis, hvilke regionale områder der skal håndtere data, hvilket giver virksomhederne en uafhængighed fra deres fysiske placering.

Yderligere er funktionen "local data storage" blevet introduceret, hvor brugerne kan bevare ønskede data i en 'Google cloud storage bucket' i et land efter eget valg.

Administratorens rolle er også blevet forstærket. De kan nu bestemme fra hvilke fysiske placeringer Googles supportteams kan yde support, hvilket betyder, at det er muligt at udelukke Googles teams i USA fra adgang til lagrede europæiske data.

De nye funktioner begynder at blive udrullet til brugere i EU og USA fra denne uge.

For at kunne udnytte de nye muligheder skal brugerne have et Workspace-abonnement og være i besiddelse af en "enterprise plus"-licens samt have aktiveret "assured controls" og "assured controls Plus"-tilføjelserne.