To AI-startups står nu overfor sagsanlæg fra nogle af verdens største pladeselskaber på grund af påståede brud på ophavsretten.
Selskaber som Sony Music, Universal Music Group og Warner Records hævder, at virksomhederne Suno og Udio har krænket ophavsretten i en grad, der beskrives som "næsten ufattelig."
Det skriver BBC.
Pladeselskaberne påstår, at Suno og Udios software stjæler musik for at "spytte" lignende værker ud, og de kræver en erstatning på 150.000 dollar (lidt mere end en million kroner) per værk.
Sagsanlæggene, som blev annonceret mandag af Recording Industry Association of America, er en del af en bølge af sagsanlæg mod AI-virksomheder, der kommer fra forfattere, medieorganisationer og andre grupper, der udfordrer retten til at bruge deres arbejde.
Mere end 10 millioner brugere
Den Massachusetts-baserede virksomhed Suno, der lancerede sit første produkt sidste år og hævder, at mere end 10 millioner mennesker har brugt deres værktøj til at lave musik.
Firmaet har et partnerskab med Microsoft og opkræver et månedligt gebyr for sin tjeneste. For nylig annoncerede de, at de havde rejst 125 millioner dollar fra investorer.
Udio, der er den anden virksomhed, støttes af højtprofilerede venturekapitalinvestorer som Andreessen Horowitz.
App’en blev offentliggjort i april og fik sit populærkultur-gennembrud, da det kom frem, at det var virksomhedens værktøj, der stod bag "BBL Drizzy", der var et parodinummer relateret til fejden mellem kunstnerne Kendrick Lamar og Drake.
Ifølge virksomhederne falder deres brug af materialet under ’fair use’, der tillader ophavsretsbeskyttede værker uden icens under visse betingelser – eksempelvis hvis det bruges til satire eller til nyheder.
Pladeselskaberne mener dog, at AI-virksomhederne blot tjener penge på at kopiere sangene og spytte lignende sange ud.
Søgsmålet kommer kun få måneder efter, at cirka 200 kunstnere, herunder Billie Eilish og Nicki Minaj, underskrev et brev, der opfordrer til at stoppe den "rovgriske" brug af kunstig intelligens i musikindustrien.