Artikel top billede

(Foto: Finansministeriet)

Ny aftale sikrer regionerne 50 millioner kroner til cybersikkerhed

De danske regioner får 50 millioner kroner til styrkelse af cybersikkerheden. Det står klart efter, at Danske Regioner og regeringen har indgået en ny økonomiaftale.

Regeringen og Danske Regioner indgik fredag en aftale, der løfter regionernes økonomi markant for 2025.

Aftalen sikrer en samlet forøgelse på 2,1 milliarder kroner og et anlægsniveau på 7,35 milliarder kroner.

En del af disse penge skal blandt andet gå til at styrke regionernes cybersikkerhed.

Her er regeringen og regionernes blevet enige om at prioritere 50 millioner kroner til investeringer i cybersikkerhed i 2025. Det fremgår ikke, hvad millionerne specifikt skal bruges til.

Samtidig er der blevet afsat yderligere 800 millioner kroner til investeringer i it og medicoudstyr.

Disse investeringer skal være med til at sikre, at sundhedsvæsenet har den nødvendige teknologi til at levere moderne og effektiv behandling, fremgår det af aftaleteksten.

Digitale løsninger til hjemmebehandling

I december 2023, blev man enige om en aftale, der betyder mere behandling i eget hjem i fremtiden.

I den forbindelse er der i den nye aftale mellem regioner og regeringen blevet prioriteret 500 millioner kroner til denne løsning frem mod 2028. Heraf går 169 millioner kroner specifikt til regionerne.

Dette initiativ skal fremme brugen af digitale løsninger, der gør det muligt for patienter at tage en mere aktiv rolle i egen behandling, lyder det.

Samtidig styrkes den kommunale og regionale it-infrastruktur med yderligere 139 millioner kroner for at understøtte denne omstilling.

Derudover er der afsat 100 millioner kroner over fire år til en gennemgribende modernisering af sundhed.dk, som skal forbedre sikkerheden og fremtidssikre platformen.

Digital taskforce til kunstig intelligens

Et af de mest fremtrædende initiativer i aftalen er oprettelsen af en digital taskforce for kunstig intelligens.

Her er regeringen, regionerne og KL blevet enige om, at Danmark skal være verdensførende i anvendelsen af kunstig intelligens i den offentlige sektor.

Taskforcen, der får et fælles sekretariat med medarbejdere fra relevante ministerier og KL, har til formål at frigøre arbejdskraft, reducere administration og øge kvaliteten af de offentlige services til gavn for borgere og virksomheder.

Den første opgave for den nye taskforce bliver at offentliggøre et samlet målbillede
for anvendelsen af kunstig intelligens i den offentlige sektor.

Målbilledet vil bl.a. indeholde konkrete mål for effekten af taskforcens arbejde.

Samtidig får taskforcen ansvaret for at sætte rammerne for en ansvarlig og balanceret udbredelse af kunstig intelligens i den offentlige sektor "med respekt for borgere og virksomheders rettigheder," lyder det.

Det fremgår dog ikke af aftaleteksten, hvilke ministerier der skal bidrage med medarbejdere i forhold til det fælles sekretariat, som den nye taskforce får.

Ej heller er der blevet sat konkrete tal på finansieringen af taskforcen.

"Regeringen og KL vil i kommende økonomiaftaler løbende stille den nødvendige finansiering til rådighed for taskforcens arbejde og implementeringen af konkrete løsninger," lyder det.