Artikel top billede

Dansk topøkonom gennem 40 år: Kunstig intelligens stjæler arbejdspladser - men gør os alle rigere

”Alle de teknologiske spring, vi tidligere har set, er altid endt med, at vi – efter et stykke tid – er kommet et bedre sted hen, og at vi er blevet rigere,” siger Lars Haagen Pedersen, afdelingschef i Finansministeriet.

Lars Haagen Pedersen er blevet kaldt en ”økonomisk rockstjerne”.

Han har været ansat i staten i 40 år, og som afdelingschef i Finansministeriet har den nu 65-årige topøkonom haft stor indflydelse på økonomiske politikker og reformer, som vi alle på den ene eller anden måde er påvirket af.

Lars Haagen Pedersen var blandt andet med til at udforme den politiske aftale fra 2006, der betyder, at pensionsalderen stiger i takt med levealderen.

Et omdiskuteret emne, men om ikke andet "fuldstændig afgørende for dansk økonomi og velfærdssamfundet," som Lars Haagen Pedersen siger i et sjældent interview med Berlingske.

I samme interview kommer han ind på, hvordan dansk økonomi er påvirket af internationale strømninger, herunder særligt kunstig intelligens – og her er den mangeårige topøkonom alt andet end teknologi-forskrækket.

Han siger, at AI-teknologierne vil kunne erstatte menneskelig arbejdskraft på en lang række områder – men de mennesker, som mister deres job til kunstig intelligens, vil bare kunne gå ud og få et andet job.

”Det er helt klart et stort skvulp. Men alle de teknologiske spring, vi tidligere har set, er altid endt med, at vi – efter et stykke tid – er kommet et bedre sted hen, og at vi er blevet rigere,” siger Lars Haagen Pedersen til Berlingske.

AI-bølgen kan dog opleves som ubehagelig, når man kigger på det enkelte individ.

Der vil formentlig nemlig komme en tilpasningsperiode, hvor nogle skal sige farvel til deres vellønnede job og indstille sig på at tage et andet job, der ikke nødvendigvis har samme lønramme.

Men i Danmark har vi et meget dynamisk arbejdsmarked med 800.000 årlige jobskifter, forklarer Lars Haagen Pedersen. Derfor er vi som land gode til at tilpasse vores job med vores livssituation, hvilket stiller os stærkt i forhold til at absorbere de store ændringer, som implementeringen af AI fører med sig.

Danmark vil derimod ende i en langt værre situation, hvis vi tøver med at implementere AI-teknologierne, da vi så ikke får udnyttet mulighederne i automatisering, forklarer Lars Haagen Pedersen.