Velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld, der i dag igen er udarbejdet af redaktionens morgen-vagt, Dan Jensen.
Du vil ikke modtage nogen morgen-briefing på mandag, men morgen-briefingen er tilbage i din indbakke igen tirsdag morgen.
Kommunerne: Mindre skærm i skolen kan gøre os sundere
Kommunerne: Mindre skærm i skolen kan gøre os sundere
Mindre skærm i skolen kan være med til at gøre danskerne sundere, lyder det fra KL i et nyt stort sundheds-udspil.
Det sigter overordnet mod at forebygge sydgdom blandt danskerne og indeholder en række forskellige punkter - herunder specifikt nedbringelsen af skærmtid i skolerne.
“KL anbefaler, at kommunalbestyrelserne opfordrer dagtilbud og skoler til, at mobiltelefon og andre skærme kun bliver brugt som del af pædagogiske aktiviteter eller undervisningen,” lyder det i udspillet.
Det skyldes, at skærme og stillesiddende aktiviteter ifølge KL fylder en ‘større del af børnenes dag.’
“Tydelige holdninger til ”sådan gør vi her hos os” vil gøre en forskel for børnene, forældrene og medarbejderne. Tages der ikke stilling, kan der opstå en uhensigtsmæssig kultur, som ikke gavner børnenes sundhed og trivsel. Overordnede kommunalpolitiske principper kan bidrage til at sætte en ramme for lokale drøftelse,” lyder det fra KL.
Du finder hele udspillet fra KL her.
Vivino har fyret hver tredje medarbejder
Online-vinbutikken Vivino har fyret næsten hver tredje medarbejder i kølvandet på corona-pandemien, hvor salget boomede og alt gik strålende.
De mange opsigelser skyldes kort og godt, at handlen er dykket af kraftigt i tiden efter pandemien, hvor Vivino blandrt andet rejse en en milliard kroner fra forskellige investorer.
Til Børsen siger medstifter Heini Zachariassen, at det har været en hård tid, men at der jo nogle gange kommer tømmermænd efter en god tid.
Vivino har nu omkring 170 medarbejdere og sælger vin for omkring en milliard kroner om året via sin platform.
Europæiske forbrugerorganisationer klager over Temu
17 europæiske forbruger-organisationer - herunder danske Tænk - klager via deres fællesorganisation BEUC over kinesiske Temu til EU.
De 17 forbruger-organisationer mener, at Temu bryder Digital Markets Act ved blandt andet at vildlede forbrugerne ved at undlade at give dem nok informationer om sælgerne og om produkterne lever op til sikkerheds-standarderne i EU.
Forbruger-organisationerne mener også, at Temu anvender såkaldte ‘dark patterns’ til at få forbrugerne til at købe mere.
Du kan læse alle klage-punkterne over Temu fra BEUC her.
89 procent af danskerne fik sirene-advarsel
89 procent af danskerne modtog sirene-advarsel, da Beredskabsstyrelsen første onsdag i maj testede det danske advarsels-system, som skal få alle smartphones til at udsende en skarp og høj lyd.
Det er markant flere end i fjor, hvor blot 64 procent af befolkningen modtog alarmen på deres telefoner.
“De primære årsager til stigningen vurderes at være udrulning af styresystemer på befolkningens mobiltelefoner og udfasning af 3G,” lyder det fra Beredskabsstyrelsen.
Styrelsen meddeler, at dens undersøgelse i kølvandet på sirene-alarmen viser, at danskerne generelt har høj tillid til systemet og til, at de vil blive varslet i akutte situationer af ‘livstruende karakter for et større antal mennesker,’ som det hedder.
Du kan læse hele meddelelsen fra Beredskabsstyrelsen her.
Metro-tog i København ramt af it-fejl
Flere af de københavnske Metro-tog har torsdag været ramt af en it-fejl, som har fået flere af togene til at stå stille.
“Vi er ved at klarlægge, hvor fejlen er opstået. Det er en fejl i de styresystemer, der får togene til at køre og snakke sammen. Det er et stort system at finde fejlen i, så vi er stadig i gang med at finde ud af, hvor fejlen præcis befinder sig,” meddelte pressekoordinator Morten Engel Svan torsdag eftermiddag til KøbenhavnLiv.
Problemerne fik torsdag formiddag de førerløse tog på de store linier M3 og M4, som pludselig stod stille.
EU går i kødet på Meta igen
EU åbner to nye undersøgelser af, om Instagram og Facebook - der begge ejes af Meta - nu også overholder reglerne i den nye Digital Services Act.
EU vil kigge på, om de to platforme i tilstrækkelig grad sikrer sig, at de beskytter mindreårige brugere mod skadeligt indhold.
Desuden vil EU kigge på, om de to platforme er compliant med de øvrige regler, som nu er fastlagt i DSA.
“Kommissionen er bekymret over, om systemerne bag både Facebook og Instagram - inklusive deres algoritmer - stimulerer afhængighed hos børn og skaber såkaldte ‘rabbit-hole’-effekter,” lyder det fra EU-Kommissionen.
Du kan læse hele den udsendte besked fra EU-Kommissionen her.