Artikel top billede

(Foto: Simons Foundation)

Blev en af verdens rigeste mennesker på algoritmer og datanalyser: Nu er algoritme-investoren Jim Simons død

Matematikeren og algoritme-mesteren James Harris Simons døde i fredag i New York som en af verdens rigeste mennesker.

Den herhjemme nok relativt ukendte algoritme-investor Jim Simons er død.

Vi nævner det, fordi James Harris Simons, som han rigtigt hed, var en pioner inden for algoritmer og databaserede analyser af komplekse problemstillinger.

James Harris Simons var uddannet matematiker og var godt i gang med en stor akademisk karriere som matematiker med mange meritter og hæderbevisninger, da han i en moden alder på 40 år besluttede sig for, at der skulle ske noget andet.

Hans speciale som matematiker var at finde mønstre i komplekse problemstillinger.

Netop de evner vurderede han kunne anvendes på aktiemarkedet, der dengang i slutningen af 1970’erne byggede alene på investorernes mavefornemmelser, vurderinger og tanker.

Jim Simons, der havde nul erfaring som aktieinvestor, besluttede sig for en anden tilgang: Hans investeringer skulle baseres alene på algoritmer og kolde, automatiske og komplet faktuelle data-analyser i høj hastighed.

Det hele skulle kunne køre automatisk, og i et i dag berømt citat fastslog han, at han ville udvikle et system, der kunne tjene penge til ham, når han lå i sin seng og sov.

Han etablerede i 1978 selskabet Monemetrics, der efter et par år blev omdøbt til Renaissance Technologies, som i de efterfølgende år blev en ekstrem succes.

Helt usædvanligt for datidens investerings-selskaber hyrede Jim Haris ikke investerings-eksperter, finans-analytikere og den slags til firmaet, men satsede målrettet på at hyre matematikere, datafolk og andre nørder, som skulle være med til at udvikle algoritmerne - men som ikke havde forstand på aktiemarkedet.

Snart begyndte selskabet at skovle penge ind i ekstreme mængder.

Da systemet først kom i gang, blev der ofte gennemført flere tusinder handler om dagen - ofte blev de automatiske køb og salg af samme papir gennemført med få minutters mellemrum.

Det hele blev baseret på data-analyser af de store og voksende datasæt, som blev anvendt til at aflæse mønstre i markedsudviklingen i meget højt tempo.

Jim Harris Simons etablerede i 1988 en fond ved navn Medallion til de store afkast.

Renaissance Technologies har gennem årene genereret næsten 700 milliarder kroner til fonden og har haft tårnhøje afkast år efter år.

Medallion var eksempelvis den eneste fond i verden, der under finanskrisen kørte med kæmpeafkast på over 80 procent.

Det siger vist sig selv, at Jim Simons - der er blevet kaldt for ‘den største investor på Wall Street’ - også selv fik del i gevinsten.

Da han døde i fredags var han jordklodens 51. rigeste menneske med en anslået formue på omkring 22 milliarder dollar. Og i dag anvendes hans teknikker og tilgang til investeringsmarkedet overalt.

Han gav i øvrigt næsten aldrig interviews trods mange tilbud og havde den lille særhed, at han aldrig gik med strømper.

Du kan læse mere om James Harris Simons liv her.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering