Godmorgen og velkommen til årets første morgenbriefing fra Computerworld.
På årets første arbejdsdag og resten af ugen, er det Thomas Møgelbjerg, der har sammensat dagens hurtige it-nyhedsoverblik til jer.
Vi er glade for, at I læser med, og vi håber, I vil fortsætte i 2024, der byder på blandt andet valg i USA, mere EU-regulering og formentligt meget mere læsestof om kunstig intelligens.
God læselyst.
Google opgav byggeprojekt i Canada – nu overtager danske arkitekter
Det var med planerne om en futuristisk smart-city med selvkørende biler og avanceret trafikmonitorering, at Googles datterselskab Sidewalk Labs, kastede sig over opføre en ny bydel i Toronto, Canada.
Men lokal modstand, uforudsigeligheder og usikkerhed fik Google-datterselskabet til at droppe planerne som følge af coronapandemien i 2020.
Og nu har den danske tegnestue SLA vundet genudbuddet af byggeprojektet sammen med blandt andre danske Henning Larsen Architects. Det skriver Børsen.
Googles vision om en højteknologisk bydel er nu erstattet med de danske arkitekters vision om en klimaneutral bydel.
Målet er 800 almene boliger, en skyskraber i træ og et grønt skovområde på næsten én hektar. Bydelens første fase ventes færdig i 2028.
Færre kontanter har givet nul bankrøverier i Danmark i to år
Der har ikke været et eneste bankrøveri i Danmark i 2022 og 2023, og det skyldes i høj grad, at vores samfund er blevet langt mere digitalt.
“Når vi forbrugere kun i et beskedent omfang bruger kontanter, og bankerne ikke ligger inde med dem, så giver det ikke mening at trække en elefanthue over hovedet og sige ‘hit med pengene’. For der er ikke nogen,” udtaler Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, der står bag tallene.
Siden 2000 er der registreret 221 bankrøverier i Danmark, men de seneste seks år er der kun begået i alt 13 bankrøverier – og altså ikke et eneste de seneste to år.
Men at der ikke bliver begået fysiske bankrøverier, betyder ikke, at vi undgår økonomisk kriminalitet i Danmark. Modsat har vi set en stigning i sagerne af digital kriminalitet herunder netbankssvindel og investeringssvindel.
Læge går til kamp mod usund skærmkultur
Brugen af mobiltelefoner og skærme særligt blandt unge er stærkt debatteret, og vi kommer formentligt kun til at høre mere om emnet i 2024. Men debatten er for unuanceret.
Det mener læge og forfatter Imran Rashid, der i 2024 har den mission, at den polariserede debat, om hvorvidt man er for eller imod skærme, erstattes af en debat om indhold.
“Når børn bruger timevis på Tiktok, så er det jo ikke et frivilligt valg. Tech-virksomhederne bruger kommercielle algoritmer, der er designet til at bruge alverdens psykologiske tricks til at manipulere børns adfærd i en retning, så den bliver ydrestyret, så børn bliver markedsgjort, og så de mister kontrol over, hvad de føler og gør,” siger Imran Rashid til Børsen.
I foråret 2023 lykkedes det i øvrigt Imran Rashid at samle 50.000 underskrifter til et borgerforslag, der vil beskytte børn og unge mod tech-industrien, hvilket var med til at få emnet op på regeringsniveau.
Kinesisk ChatGPT har 100 millioner brugere
Den kinesiske chatbot Ernie Bot, der er udviklet af selskabet Baidu, har nu over 100 millioner brugere.
Dermed tager Ernie Bot den klare førsteplads som den mest populære AI-bot i Kina og følger i hælene på verdens mest populære AI-bot - Open AI’s Chat GPT - der har 100 millioner brugere om ugen.
Ernie Bot blev tilgængelig for offentligheden i Kina i august 2023, men havde forinden en fem måneder lang prøveperiode, hvor udvalgte brugere kunne teste chatbottens evner.
Og netop den relativt tidlige lancering har givet Baidu og Ernie Bot et forspring på markedet for AI-bots, hvilket har været med til at skabe den store kundebase.