”Cybertruslen mod Danmark er fortsat alvorlig og kompleks og er på nogle områder skærpet som resultat af Ruslands invasion af Ukraine.”
Sådan lyder den korte status på den del af den dansk-politiske situation, som foregår i cyberspace i den nyligt udgivne rapport Udsyn fra Forsvarets Efterretningstjeneste.
Ens FE ikke mener, at Danmark lige nu er hovedmål for destruktive cyberangreb, så anser enheden de mange angreb fra russiske hackergrupper, som danske selskaber og myndigheder de sidste år har oplevet, som en optakt til forestående angreb på dansk infrastruktur.
Rusland gør sig med andre ord klar til at skyde i det øjeblik, de politiske vinde skulle give Rusland mere modvinde, end den krigsførende nation oplever lige nu.
Hos brancheorganisationen Dansk Industri, læser man rapporten med stor alvor.
”Vi står i en situation, hvor cybertruslen mod Danmark forsat er skærpet og kompleks. Vi er et af de mest digitaliserede lande i verden, og derfor skal vi tage truslen meget alvorligt,” siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.
Hun peger på, at virksomheder i dag i forvejen skal leve op til sikkerhedsstandarder, der kan stå i mod mange forskellige typer cybertrusler.
”Det efterlader virksomheder i en situation, hvor de skal prioritere deres ressourcer hårdt. Samtidig står virksomhederne overfor en udfordring i forhold til kompetencer. Der er en stor mangel på it-kompetencer i øjeblikket, og der er også en mangel på kompetencer inden for cybersikkerhed.
Ifølge FE-rapporten vil dette øgede pres på danske virksomheder, og deres sikkerhed stå på så længe krigen i Ukraine raser. Og så skal ventlige organisationer forberede sig på, at se flere og nye angreb i fremtiden.
”Derfor er det på høje tid, at virksomhederne får afklaring på, om de er omfattet of NIS2-direktivet, og hvordan de skal efterleve kravene, som netop har til formål at sikre et fælles, ensartede cybersikkerhedsniveau på tværs af Europa og Danmark, hvilket af afgørende, når vi har det trusselsbillede, vi har,” siger Ley Valentin.
”Vi anbefaler, at virksomheder gør brug af DI’s NIS2-vejledningsunivers og D-mærket, som er et redskab, de gratis kan bruge til at lave en gap-analyse over, hvilke områder man mangler at sætte ind på ift. at leve op til NIS2,” siger Camilla Ley Valentin.