Den norske sundhedsregion Midt-Norge gennemtrumfer nu udrulningen af den omstridte norske version af Sundhedsplatformen på sygehusene i området Møre og Romsdal.
Udrulningen af systemet i Møre og Romsdal, der er et såkaldt fylke som blandt andet indbefatter byerne Aalesund, Kristiansund og Molde, står således til at begynde i april.
Det sker ifølge den norske public-service NRK på trods af, at det lokale sundhedsledelse i Helse Møre og Romsdal havde ønsket at trække i nødbremsen og udskyde indførelsen, fordi det blev vurderet, at det var for risikabelt for patienterne.
Men på et møde tidligere i ugen valgte sundhedsregionen Midt-Norge ifølge NRK at gå imod den lokale sundhedsledelse i sagen.
Har skabt store problemer
Udrulningen af Helseplatformen, der er den norske udgave af det system vi i Danmark kender som Sundhedsplatformen, har skabt stor modstand i det norske sundhedsvæsen.
Udrulningen af Helseplatformen begyndte i 2022 i på St Olavs hospital i Norges tredje største by, Trondheim, men målet har hele tiden været, at udrulningen under parolen 'én indbygger, én journal' skulle fortsætte til hele sundhedsregionen Midt-Norge.
Målet med system udrulningen har været at effektivisere og optimere arbejdsgangene på hospitaler ved at indføre et mere tidssvarende system, og planen har hele tiden været at udbrede det til hele Sundhedsregionen Midt-Norge. Norges fire andre regioner bruger et andet system.
Implementeringen har været ramt af store problemer, og det nye system er blevet mødt af massiv kritik fra sundhedspersonalet, og den norske avis Adressaavisen har beskrevet, hvordan sundhedspersonalet helt har mistet tiltilden til det nye system.
“Mange medarbejdere har mistet troen på, at det er muligt at løse alle problemerne. De har mistet tilliden til journalsystemet," sagde Tina Strømdal Wik, der er afdelingsleder på ortopædisk afdeling på St Olavs Hospital til avisen tidligere på året.
"Kan blive godt"
Souschef i Helse Midt-Norge Liv Stette siger ifølge det norske public service-medie NRK, at hun mener, at Helseplatformen er at foretrække fremfor det, som hun kalder forældede it-systemer. Hun tror, at Helseplatformen med løbende opdateringer og optimeringer kan blive en god platform.
“Jeg tror, at det kan blive godt, og det er heller ikke sådan, at alt er godt, når det gælder patientsikkerheden i dag. Der sker også fejl med det nuværende system,” siger hun ifølge NRK.
Ingvill Kvernmo, der er direktør i Helse Midt-Norge, mener ifølge NRK desuden, at en implementering af Helseplatformen i Møre og Romsdal til april vil forløbe bedre og med færre problemer end indførelsen i på St. Olavs hospital i Trondheim i 2022.
Norge består af fem sundhedsregionen, og under dem ligger en række fylker, der er sammenligne med de danske amter.