Artikel top billede

Storkonflikt spidser til: Tesla kan ikke få nummerplader til sin svenske fabrik eller få hentet affald juleaften

Tesla nægter fortsat at lade sine svenske medarbejdere indgå overenskomst, men det bliver mere og mere besværligt for den amerikanske bilgigant at forsætte sine aktiviteter i Sverige.

Elon Musk tror ikke på overenskomster og fagforeninger, men den holdning bliver stærkt udfordret i Sverige i disse uger.

Her kæmper Musks bilfirma, Tesla, mod nogle af de største fagforeninger i Sverige, fordi de vil indgå overenskomst med Teslas svenske medarbejdere, hvilket elbilsproducenten nægter.

Ansatte hos Tesla i Sverige indledte en strejke 27. oktober, efter den amerikanske bilgigant nægtede at indgå en overenskomst med Fagforbundet IF Metall.

Det har givet anledning til sympatiaktioner fra andre virksomheder og deciderede blokader af Tesla-produkter, hvilket har spredt sig til både Danmark, Norge og Finland.

Og i går led Tesla så endnu et nederlag i den langvarige konflikt med svenske fagforeninger.

For nu kan Tesla hverken få tilsendt nummerplader med posten eller afhente nummerpladerne selv, hvilket åbenlyst er nødvendigt, når man producerer biler.

Det sker efter, at PostNord-medarbejdere først indledte med sympatiaktioner mod Tesla og nægter at levere til bilproducenten.

Derefter gav tingsrätten i Sverige Tesla lov til selv at hente nummerpladerne hos producenten. Men onsdag har en anden domstol – hovrätten – annulleret den beslutning, efter at beslutningen blev indbragt af den svenske transportstyrelse.

Ingen affald juleaften

Også den svenske landsorganisation Transport har meldt sig ind i Tesla-striden. LO-forbundet har varslet, at al afhentning af affald ved Teslas 11 anlæg i Sverige bliver blokeret fra juleaften.

De svenske fagforeningernes kamp mod Tesla, har også spredt sig til Danmark, hvor PensionDanmark har meldt ud, at de vil sælge samtlige Tesla-aktier til en samlet værdi af 400 millioner kroner.

Pensionskæmpen melder desuden, at de sætter Tesla på en udelukkelsesliste.

Også Danmarks største fagforbund, 3F, har sendt et konfliktvarsel til Dansk Arbejdsgiverforening, der er klar til at gå i sympatiaktion mod Tesla.

I både Danmark, Norge og Finland har flere transportarbejdere og havnearbejdere varslet, at de nægter at levere Tesla-biler til Sverige.