”Der er næsten ingen lydlækage,” hedder det på JBL's hjemmeside i beskrivelsen af selskabets OpenSound-teknologi, som vi finder ombord på dagens testemne: JBL Soundgear Sense.
Til trods for den åbne lydteknologi, som tilbydes, kan sidemanden her ikke høre den musik du spiller synderligt højt, som er tilfældet på traditionelle, åbne hovedtelefoner
Lyt til omgivelserne
Pointen med teknologien er først og fremmest at sikre, at man som bruger kan høre omgivelserne samtidig med, at man lytter til musik eller podcasts. Det er naturligvis en god egenskab i trafikken og andre steder, hvor du bevæger dig.
Det er den naturlige måde at høre omgivelserne på frem for de teknologier, der slipper lyden igennem mikrofonen og ind gennem hovedtelefonerne.
Det bliver altid en smule kunstigt, og ofte bliver støjen faktisk værre med den funktion slået til.
Samtidig giver det luft – helt bogstaveligt omkring øret. Men også en frihed for noget, der ellers klemmer om eller sidder inde i øret.
Meget let tilvænning
Hovedtelefonen hænger uhyre let på øret. JBL Soundgear Sense både opleves ikke generende og klemmer på ingen måde. Heller ikke bag øret generer ”krogen.” Selv som brillebærer oplever man ingen gener.
Den kan godt bevæge sig lidt, men en lille fjeder i enheden sikrer, at den holdes let på plads. Ryster jeg med hovedet, kan jeg sagtens få den til at bevæge sig lidt, men heller ikke mere.
Ud over designet er der tale om en helt normal hovedtelefon, der napper opkald, har batteritid på seks timer (18 timer med etui), hurtig ladning med mere.
Den har af indlysende årsager ikke antistøj-funktion, hvorfor batteritiden på seks timer, som holder i praksis – faktisk er overraskende lidt.
Seks timers drift plus dem, som du får fra etuiet, burde være nok til de fleste.
Algoritmer justerer lyden
Det er tydeligt vigtigt at få placeret hovedtelefonen ordentligt på øret for bedste lyd. Sidder de lidt skævt, høres det tydeligt.
Men når det er gjort, er jeg ret overrasket over, hvor varm og fyldig lydbilledet er. Jeg havde forestillet mig manglende bas og fylde, når nu de svæver frit ud fra øret.
JBL har dog lavet en algoritme, der skal forbedre netop bassen - og den er bestemt godkendt.
Lydbilledet er artikuleret og ret lækkert. Samtidig oplever jeg friheden fra at have noget helt ind i øret rar. På en løbetur er det også en fornøjelse - men her skal der passes på med huer og hatte, da de hiver let hovedtelefonen af.
Samtaler klares fint og på niveau med andre gode hovedtelefoner.
Ren og klar tale, og som gennemsnittet af hovedtelefoner. Dog er det rart, at du kan bruge hver hovedtelefon som mono, hvis du vil nappe et opkald eller blot lytte til musik i ét øre.
For mange hvis det ikke var for prisen
JBL er IP54-certificeret, så den klarer lidt. Den har et forholdsvist stort etui, som skyldes formen på telefonerne. Det er til gengæld fladt, og kan let smutte ned i forlommen.
Prisen på 1.199 kroner synes jeg er lige i overkanten i forhold til den lave plastkvalitet, der tilbydes. Men lyd- og funktionsmæssigt er de rigtigt godt med.
Derfor: Har du behov for en hovedtelefon, der er lille og samtidig giver god lyd og du vel at mærke gerne vil slippe for en in-ear model, er den ganske unik.
Men overordnet set er den et niche-præget produkt, der er lidt dyr,men trods alt så vellykket, at jeg sniger mig op på et lille fire-tal.