Der skal kun udstedes få patenter på software og så skal de ikke være så brede, at de også gælder for senere generationer af programmer.
Sådan lyder anbefalingen fra professor, dr. jur. Jens Schovsbo fra Københavns Universitet, der har været med til at skrive den rapport om patenter, som Teknologirådet offentliggjorde mandag.
- Mange hæfter sig ved, at der bliver udstedt mange patenter, og kravene er vældigt lave, siger Jens Schovsbo.
Allerede udstedt tusindvis
Arbejdsgruppen bag den nye rapport påpeger, at Det Europæiske Patentorganisation, EPO, allerede har udstedt tusindvis af patenter på software.
- De konkrete anbefalinger, vi har på det her punkt, er, at man sørger for, at der ikke bliver udstedt så mange patenter, som der gør. Den anden anbefaling er at gøre opmærksom på de problemer, eneretten giver, fortæller Jens Schovsbo.
Teknologirådets arbejdsgruppe frygter monopoler på it-området, hvis patenter gør det muligt at forhindre kommunikation med anden software eller hardware, også kalder interoperabilitet.
Dermed ligger anbefalingerne i god tråd med det kompromisforslag, som Europa-Parlamentet har fremsat til det omstridte EU-direktiv om softwarepatenter, der snart skal til afstemning.
Kræver større opmærksomhed
EU-direktivet har kastet en række danske politikere ud i diskussionen om softwarepatenter, og Jens Schovsbo mener, at området kræver større politisk opmærksomhed.
- Patentretten er sådan et område, som man per definition mener, man ikke kan finde ud af. Der må man fra politikernes side anerkende, at det er et væsentligt område, som man må forsøge at forholde sig til, siger han.
Den Europæiske Patentorganisations behandling af softwarepatenter bliver der mulighed for at spørge yderligere ind til, når Teknologirådets rapport skal diskuteres på et seminar den 15. juni. Blandt deltagerne er organisationens cheføkonom, Dominique Guellec.