Professor: Der udstedes for mange patenter

Der bliver udstedt for mange patenter på software, mener professor Jens Schovsbo, der har været med til at lave en ny rapport om patenter for Teknologirådet. Han advarer både mod softwarepatenter, der er for brede og for banale.

Der skal kun udstedes få patenter på software og så skal de ikke være så brede, at de også gælder for senere generationer af programmer.

Sådan lyder anbefalingen fra professor, dr. jur. Jens Schovsbo fra Københavns Universitet, der har været med til at skrive den rapport om patenter, som Teknologirådet offentliggjorde mandag.

- Mange hæfter sig ved, at der bliver udstedt mange patenter, og kravene er vældigt lave, siger Jens Schovsbo.

Allerede udstedt tusindvis
Arbejdsgruppen bag den nye rapport påpeger, at Det Europæiske Patentorganisation, EPO, allerede har udstedt tusindvis af patenter på software.

- De konkrete anbefalinger, vi har på det her punkt, er, at man sørger for, at der ikke bliver udstedt så mange patenter, som der gør. Den anden anbefaling er at gøre opmærksom på de problemer, eneretten giver, fortæller Jens Schovsbo.

Teknologirådets arbejdsgruppe frygter monopoler på it-området, hvis patenter gør det muligt at forhindre kommunikation med anden software eller hardware, også kalder interoperabilitet.

Dermed ligger anbefalingerne i god tråd med det kompromisforslag, som Europa-Parlamentet har fremsat til det omstridte EU-direktiv om softwarepatenter, der snart skal til afstemning.

Kræver større opmærksomhed
EU-direktivet har kastet en række danske politikere ud i diskussionen om softwarepatenter, og Jens Schovsbo mener, at området kræver større politisk opmærksomhed.

- Patentretten er sådan et område, som man per definition mener, man ikke kan finde ud af. Der må man fra politikernes side anerkende, at det er et væsentligt område, som man må forsøge at forholde sig til, siger han.

Den Europæiske Patentorganisations behandling af softwarepatenter bliver der mulighed for at spørge yderligere ind til, når Teknologirådets rapport skal diskuteres på et seminar den 15. juni. Blandt deltagerne er organisationens cheføkonom, Dominique Guellec.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere